În România, în cele mai multe cazuri situația este diferită față de scenariul ideal prezentat mai sus. Dacă ești încă în perioada de tinerețe, trebuie să știi că nu este deloc devreme să te gândești la pensionare. Este de fapt prudent să faci acest lucru din timp. Abordarea corectă este una precaută și echilibrată. Pur și simplu, trebuie să te gândești cum să faci să te asiguri ca la vârsta de pensionare să îți păstrezi nivelul de trai cât mai bun, fără să mai fie nevoie de a munci.

De preferat este ca după vârsta de 30 - 40 de ani să alegi plasamente cât mai sigure și mai prudente pentru banii tăi - fonduri de pensii private, fonduri de investiții cu risc scăzut și mediu, obligațiuni corporative, titluri de stat, acțiuni la companii foarte mari, plătitoare de dividende în mod obișnuit. În plus, este bine să ai grijă la cheltuieli, să te bucuri în mod echilibrat de banii pe care îi câștigi, fără a face risipa doar pentru că pe moment ai un nivel de trai foarte bun. Istoria ne-a arătat că nu există joburi 100% sigure, iar economia mondială poate provoca oricând surprize neplăcute.

La pensionare, pentru a avea peisajul ideal, asigură-te nu doar că nu ai datorii, ci că ai acces la bani suficienți lunar plus la sume mai mari de bani atunci când ai nevoie pentru bunuri de folosință îndelungată sau pentru călătorii. Să nu uităm că perioada de pensionare este asociată cu timpul suficient pentru orice distracție, deci dacă sănătatea îți permite și bugetul te susține, poți face toate călătoriile pe care nu le-ai reușit până în acel moment. Dacă ai o pensie (de stat și privată) suficient de generoasă, în anumite situații poți chiar să apelezi la credit pentru pensionari, pentru cheltuieli mai mari pe perioade scurte. Desigur, și mai bine este dacă ai fonduri în bănci sau alte investiții ușor de accesat.

Ce faci dacă ai deja peste 50 de ani și crezi că pensia ta va fi mult prea modestă pentru a avea un nivel de trai suficient de bun? Ar trebui să analizezi rapid contextul exact și să vezi cum îți poți mobiliza actualele economii, fără a le supune unor riscuri însemnate. De asemenea, este o perioadă în care poți forța poate ceva venituri în plus - ore suplimentare sau chiar un extra part time job. În același timp, nu face excese nici în materie de muncă, pentru că nimic nu este garantat în viață, trebuie să te bucuri și de moment și să trăiești clipa (în mod responsabil).