(P) Black Tie - Stilul vestimentar preferat al bărbaților eleganți
Black tie este despre un stil vestimentar bazat pe costumul bărbătesc. O ținută black tie presupune să porți un costum negru cu o croială modernă, potrivită evenimentului important la care participi, pe care să-l asortezi cu cu accesoriile potrivite.
Mai multe despre eleganța codului vestimentar black tie la bărbați vom detalia în rândurile de mai jos.
Cum a apărut stilul black tie?
Black tie a apărut la finalul secolului XIX, când s-a căutat în familiile regale și în cele din înalta societate o alternativă la fel de elegantă, dar mai confortabilă pentru sofisticatul frac. Croitorii au gândit pentru Regele Edward al VII-lea un smoking jacket dintr-o mătase regală albastră, asortat cu o pereche de pantaloni eleganți.
Nu au uitat nici de pantofii bărbătești foarte importanți în efectul vizual final. Au creat o ținută de seară inedită și ușor de purtat. De aici a pornit trendul, acesta fiind promovat și de către importanții membri ai Clubului Tuxedo din New York.
Accesorii potrivite ținutei Black Tie
Acest stil vestimentar a fost preluat și de tendințele secolului XX. Pentru ocazii speciale, din ce în ce mai mulți bărbați alegeau să accesorizeze cămașă albă cu guler tip “wing” cu un clasic papion, acesta devenind și un trademark al stilului.
Tot la categoria accesorii intră și butonii, împreună cu nasturii cu pietre prețioase sau cei pentru curtea regală care purtau chiar blazonul familiei.
Ținuta a fost adoptată ulterior și în spațiul public, unde mulți intelectuali au adoptat această manieră de purtare a costumului. Rafinamentul este adus din burghezie până în zilele noastre. Această ținută de gală este foarte întâlnită în rândul diplomaților, dar și la bărbații obișnuiți la nunți sau în ocazii importante.
Acest costum este astăzi adaptat și pentru anotimpuri, iar în zilele verii se folosesc stofe ușoare și materiale lejere. Culorile închise ale costumului se păstrează, însă în zilele călduroase se mai poate accesoriza cu o pălărie din fetru cu boruri moi.
Astăzi vorbim despre un costum cu linii fine și clasice, croit din trei piese. Nu se respectă purtarea negrului în întregime, dar nici nu se abate prea mult de la nuanțele închise pentru a nu se pierde din eleganta și originalitatea stilului.
Ce mai poate conține stilul Black Tie
1. Ținută accesorizată cu papion sau cravată.
2. Ținută cu plastron fagure sau plastron cu dungi.
3. Pantaloni eleganți, dar aceștia nu se poartă cu manșetă.
4. Rever tip șal sau rever ascuțit.
5. Sacou negru sau albastru închis.
6. Pantofi tip „Derby”, „Oxford” sau alți pantofi eleganți pentru bărbați de la Kalapod.
7. Cămașă cu guler franțuzesc sau cămașă de ceremonie cu guler papion.
8. Papion self-tie sau pre-tie.
9. Șosete din material fin.
10. Bretele din mătase sau brâu din mătase.
11. Batista din bumbac.
12. Butoni cu pietre prețioase sau gravați.
Trebuie să menționăm că dress code-ul black tie este un frate mai purtabil al pretențiosului și selectului white tie, obligatoriu la evenimente formale precum ceremoniile regale sau diverse ceremonii de decernare a unor premii naționale sau internaționale.
Comparativ cu acesta, codul vestimentar black tie este chiar unul accesibil, oferind rafinament ocaziilor speciale din viața oricărui bărbat elegant.