Răceală comună

Răceala comună este cea mai frecventă afecțiune respiratorie. Aceasta este o infecție a tractului respirator superior (nas și gât). Simptomele apar gradual, spre deosebire de gripă care apare brusc. Răceala comună se manifestă prin tuse, strănut, congestie nazală, dureri musculare ușoare, durere în gât și uneori oboseală. Febra apare destul de rar în cazul răcelii comune. Frisoanele nu apar în cazul răcelii comune.

Răceala comună nu necesită tratament, decât odihnă, hidratare și alimentație echilibrată. În cazul copiilor, este important să se evite medicamentele fără prescripție medicală, mai ales în cazul copiilor sub 2 ani, deoarece pot provoca efecte adverse periculoase.

Faringită streptococică

Faringita streptococică este des întâlnită la copiii cu vârste de 3-15 ani. Aceasta reprezintă o afecțiune contagioasă, cauzată de infecția cu Streptococul de grup A, care colonizează amigdalele și faringele. Această bacterie este agentul etiologic al scarlatinei, o infecție care se manifestă la nivelul pielii sub forma unor papule mici și roșii. Principalele simptome ale faringitei streptococice sunt durerea în gât, durerea la înghițit, febra peste 38 grade Celsius, frisoane și dureri de cap.

Netratată, faringita streptococică provoacă complicații grave, cum ar fi febra reumatică, care afectează întregul organism. Faringita streptococică se tratează cu antibiotice, dat fiind faptul că este cauzată de o bacterie.

Bronșită

Bronșita reprezintă inflamația bronhiilor (tuburile de la nivelul plămânilor) și acumularea de mucus la acest nivel, care este cauzată de un virus. Bronșita apare, de obicei, după o răceală sau o gripă. Se manifestă prin tuse persistentă productivă, respirație șuierătoare, stare generală de oboseală, dureri în gât, febră și frisoane.

Sinuzită

Sinuzita reprezintă inflamația și infecția sinusurilor, care se află în spatele nasului și ochilor și care în mod normal sunt umplute cu aer. Se manifestă prin senzația de presiune în spatele nasului, în jurul ochilor și frunții, congestie nazală, tuse, secreții nazale, uneori dureri în gât. Este important ca cel mic să fie văzut de un medic, deoarece sinuzita poate fi cauzată de o infecție bacteriană, caz în care este nevoie de un tratament cu antibiotic.

Astm bronșic

Astmul bronșic este o afecțiune cronică serioasă a plămânilor, care poate fi confundată cu bronșita. Aceasta este caracterizată de inflamația permanentă a căilor respiratorii. Se manifestă prin dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, tuse, presiune în piept, accese de sufocare. Atacurile de astm sunt declanșate de expunerea la alergeni și subtanțe iritante, cum ar fi polenul, părul de animale, fumul de țigară, praful. Tratamentul implică evitarea factorilor declanșatori și medicamente antiinflamatorii și bronhodilatatoare.

Laringotraheobronșită

Laringotraheobronșita reprezintă o infecție respiratorie caracterizată de inflamația traheei și laringelui (care conține corzile vocale). Afecțiunea se manifestă prin tuse lătrătoare, voce răgușită, dificultăți de respirație, durere în gât și uneori febră. De obicei, afectează copiii sub 4 ani. Un examen ORL pediatrie este indicat pentru diagnosticarea corectă a afecțiunii – investigații și intervenții ORL. Se tratează cu antiinflamatoare, odihnă, hidratare și umidificarea aerului.

Gripă

Gripa este cauzată de infecția cu virusuriloe Influenza. Gripa apare brusc, cu febră ridicată, dureri musculare, frisoane, dureri de cap, oboseală marcată, tuse și disconfort în piept. Strănutul și durerea în gât apar rar. Gripa este, totuși, o infecție mai puțin frecventă la copii, datorită vaccinului antigripal anual care se efectuează gratuit copiilor și altor persoane din grupele de risc. Neglijarea vaccinării crește riscul de a contacta un virus gripal.

Așadar, afecțiunile respiratorii au simptome asemănătoare. De aceea, este important ca cel mic să fie văzut de un medic, pentru un diagnostic și un tratament corespunzător.