Însă, orice masă tradițională în Orientul Apropiat începe cu mezze, respectiv un ansamblu de aperitive calde și reci. Mâncărurile servite la începutul mesei sunt uneori atât de gustoase și variate, încât pot compune chiar și un meniu întreg.
 
Caracterizată de simplitate, culoare și bun gust, gastronomia din țările arabe se bazează în mare parte pe legume precum vinete, dovlecei, ceapă, castraveți sau bame, verdețuri cum ar fi menta, spanacul și pătrunjelul, dar și leguminoase, ca de exemplu linte, fasole și năut.
 
În categoria fructelor, foarte populare sunt smochinele și rodiile, dar și fructele uscate – migdalele, mugurii de pin, alunele și nucile. Cu astfel de ingrediente, nu este de mirare că multe dintre preparate sunt vegane. Descoperă mai departe câteva aperitive delicioase cu arome arăbești:
 
1. Humus
 
Deosebit de gustos și hrănitor, humusul se face din piure de năut, pastă de susan, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și usturoi. Uneori, pentru un gust aparte se poate adăuga și chimion măcinat. Rezultatul se prezintă sub forma unei paste fine, cremoase, care se servește ca atare, cu muguri de pin, salată de legume, pâine coaptă ori cu pătrunjel proaspăt și lămâie.
 
2. Salată tabbouleh
 
Cunoscută și sub numele de salată bulgur, aceasta se pregătește în special în Liban, dar a fost importată și în alte țări arabe. Este extrem de răcoritoare și poate fi servită atât ca aperitiv, cât și ca garnitură pentru alte preparate. Salata tabbouleh se compune din bulgur, roșii proaspete, frunze de pătrunjel și de mentă, ceapă verde, ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper și coriandru măcinat.
 
3. Falafel
 
Aceste delicioase chifteluțe din năut sunt adorate în lumea întreagă, nu doar în Orient. Pot fi comandate și prin serviciul de livrare de mâncare de la Condimental și servite în lipie, dar și alături de salate proaspete, murături, humus, sos tahini ori legume la grătar. Delicioase și hrănitoare, chifteluțele din năut sub formă de bile nu lipsesc de pe lista preparatelor care compun mezze pentru mesele arabilor.
 
4. Baba ganoush
 
Cu toate că numele acestui preparat ne duce cu gândul la un fel de mâncare complicat, baba ganoush reprezintă de fapt o salată cremoasă de vinete cu usturoi, fără niciun pic de maioneză. Vinetele coapte și tocate foarte mărunt se amestecă cu ulei de măsline, puțină zeamă de lămâie, usturoi și pastă de susan, iar rezultatul este unul absolut spectaculos. Se spune că numele preparatului, care înseamnă “tată răsfățat”, ar fi fost inventat de o tânără care a mărunțit mâncarea pentru tatăl său care nu putea să mănânce.
 
5. Salată Fattoush
 
Una dintre cele mai bune salate din bucătăria orientală este Fattoush. Aceasta însoțește adesea alte preparate, dar se servește și la aperitiv. Este o salată simplă, făcută din roșii, castraveți, ridichi, frunze de salată, ceapă verde, usturoi, pătrunjel, mentă, ulei de măsline, suc de lămâie și puțin za'atar ca să invioreze aromele.
 
6. Muhammara
 
Acest preparat tradițional sirian se poate consuma cu succes sub formă de aperitiv. Muhammara este o cremă de ardei copți cu nuci, care se poate pregăti și pentru iarnă. Este excelentă alături de lipie, cu cartofi, în sandwich-uri sau chiar și în iaurt. Secretul gustului său minunat constă în pasta de ardei copți, nuca înmuiată și amestecată cu usturoi, sirop de rodie și ulei de măsline, dar și condimente precum scorțișoară și chimion măcinat.
 
7. Fatayer
 
Renumită în bucătăria libaneză, dar consumată și în țări precum Palestina, Kuweit, Israel, Siria, Egipt, Iran sau Irak, fatayer este o plăcintă umplută cu spanac. În mod tradițional, preparatul poate conține brânză ori carne, dar în varianta de post se face cu spanac și se servește adesea ca aperitiv.
 
Gastronomia arabă se mândrește cu o mulțime de aperitive vegane. În țările orientale, chiar dacă se consumă destul de des și carne de oaie, de miel ori de pui, multe dintre mâncărurile specifice, foarte cunoscute și apreciate peste tot în lume, nu conțin proteine animale.