(P) 5 motive pentru care ai nevoie de glafuri la ferestre
Glafurile sunt elemente constructive care oferă un aspect special caselor, punând în valoare frumusețea tâmplăriilor acesteia.
Un glaf potrivit protejează suprafața peretelui, fiind închiderea firească a zonei ferestrelor, pentru că protejează de scurgerile de apă. Acestea sunt doar câteva dintre funcționalitățile glafurilor, rolul lor fiind consistent mai mare. Alegerea unor glafuri de calitate trebuie să aibă în vedere avantajele pe care le aduc, astfel încât casa ta să fie cu adevărat în siguranță.
Rol în hidroizolație
Rolul glafurilor în etapa de izolare nu este discutabil, pentru că rolul lor este evident. Interioare sau exterioare, glafurile acoperă suprafața de perete expusă din zona tâmplăriei, asigurand astfel o zonă protejată. Tâmplăria în sine este așezată pe o parte a glafului, drept pentru care, împreună, contribuie la crearea unui acoperământ al zidului expus.
Glafurile vor ajuta la eliminarea apei provenite din ploi, care, în acest fel, nu se va infiltra în peretele de beton. Din acest motiv, adesea, glafurile se dispun având în vedere o lățime puțin mai mare decât cea a peretelui, pentru a ajuta la scurgerea apei. Firește, glafurile nu țin locul unei hidroizolații făcute corect, însă, ajută în mod clar în privința protecției împotriva apelor meteorice.
Rol estetic
Un glaf completează cel mai bine imaginea tâmplăriei și a casei, ca ansamblu. Din acest motiv, el se alege în aceeași culoare cu tâmplăria, fiind, de fapt, o prelungire a acesteia. Piatra naturală este, cu siguranță, cel mai elegant material care poate fi transformat în glafuri, în special datorită modelelor unice și speciale. Marmura, granitul și travertinul oferă nuanțe superbe, indiferent de culoarea tâmplăriei caselor noastre. Gama de culori a glafurilor din piatră naturală este atât de diversă încât acoperă majoritatea nuanțelor.
Protecție și rezistență în timp
Glafurile au și rolul de a proteja mecanic zidurile pe care este așezată tâmplăria. Din acest motiv, materialul din care sunt realizate glafurile ar trebui să fie cât mai rezistent, iar piatra naturală este o soluție foarte potrivită în acest sens. Spre deosebire de un material compozit sau de glafurile din materiale plastice, glafurile din piatră naturală fac față cu brio solicitărilor, reușind, în același timp, să reziste chiar și intemperiilor: gerului, zăpezii, soarelui în exces sau ploii.
Protecție împotriva schimburilor de temperatură
De cele mai multe ori, curenții de aer se formează în jurul zonelor expuse. Pe scurt, zona tâmplăriei este o punte termică, punte care trebuie închisă cât mai bine, pentru a nu realiza schimburi de temperatură cu mediul exterior. Pe lângă tâmplărie și termosistem, glafurile etanșeizează zona, în timp ce o înfrumusețează, deopotrivă.
Mentenanță facilă
Unii proprietari aleg să finiseze zona glafurilor doar la nivel de substrat din beton acoperit cu vopsea lavabilă, însă în timp, aceasta nu se comportă foarte bine. Fără protecția unui glaf, zona geamurilor rămâne expusă, iar structura poroasă a vopselei lavabile va facilita impregnarea murdăriei în ea. Glafurile, însă, oferă posibilitatea curățării facile și a îngrijirii zilnice, fără grija că s-ar putea deteriora.
Toate aceste motive ar trebui să te determine să achiziționezi glafurile dorite pentru casa ta, pentru că ele ne arată cât sunt de importante aceste produse. Dincolo de acestea, o casă fără glafuri va părea nefinisată, incompletă și lipsită de strălucire.