Câteva plante decorative care să te facă să te simți ca în inima naturii, deși tu locuiești, poate, în inima orașului, o canapea confortabilă pentru exterior și un pavilion de grădină s-ar putea să fie mai mult decât suficiente pentru a crea atmosfera de vacanță chiar în intimitatea curții tale.
 
În ceea ce privește pavilionul de grădină, o piesă indispensabilă în zilele toride de vară, este important să iei în considerare o serie de aspecte esențiale atunci când decizi să cumperi unul. Ținând cont că modelele de pavilioane de grădină sunt numeroase, procesul de selecție a modelului potrivit nevoilor tale (și, bineînțeles, curții tale) s-ar putea transforma într-o misiune mai dificilă.
 
Dar stai fără grijă: suntem aici sa-ți prezentăm principalele criterii de care să ții cont în alegerea pavilionului de grădină, astfel încât să poți spune, la final, că ai luat cea mai bună decizie. 
 
Iată, așadar, care sunt acestea:
 
Dimensiune
   
Primul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este, firește, spațiul de care dispui. Din fericire, există modele de pavilioane potrivite atât pentru spațiile mai mici, cât și pentru cele mai mari, precum și pentru nevoile diferite ale cumpărătorilor: în timp ce unii își doresc un pavilion care să acopere cea mai mare parte din grădină (fără a îngreuna, însă, deplasările), alții își doresc un model care să nu se extindă pe o suprafață prea generoasă.
 
De asemenea, atunci când vine vorba de dimensiune, este necesar să te gândești la numărul persoanelor care vor sta sub pavilion. Acesta poate depinde și de stilul tău de viață și al familiei tale. De exemplu, dacă intenționezi să cumperi un pavilion doar pentru a te bucura de timpul liber alături de ceilalți membri ai casei, este foarte posibil ca un pavilion mai micuț, sub care să încapă 3-4 persoane, să fie mai mult decât suficient. Dacă, pe de altă parte, obișnuiești să-ți inviți prietenii la grătar weekend de weekend sau, în orice caz, foarte des, ar fi indicat să te orientezi către un pavilion cu dimensiuni mai generoase, așa cum sunt modelele de petrecere (3x6 metri, 3x12 metri).
 
Structura de rezistență
 
Structurile de rezistență a pavilioanelor de grădină se împart în două mari categorii: robuste și ușoare, fiecare dintre acestea având un anumit set de caracteristici care răspund nevoilor diferite ale proprietarilor, după cum urmează:
 
- Pavilioanele cu structură ușoară, similare corturilor, reprezintă o alegere excelentă pentru proprietarii care își doresc să aibă doar temporar un pavilion în curte (în timpul verii mai ales). Tocmai de aceea au o greutate redusă, fiind, astfel, ușor de transportat.
 
- Pavilioanele cu structură robustă, spre deosebire de cele cu structură ușoară, sunt permanente, fixe, motiv pentru care alegerea locului de amplasare este foarte important. De asemenea, ele sunt mult mai rezistente decât pavilioanele cu structură ușoară, pentru a face față condițiilor meteo nu atât de prietenoase din sezonul rece. 
   
Materialul structurii de rezistență
 
De regulă, pavilioanele portabile au structura de rezistență realizată din aluminiu - un material ușor și, totodată, durabil. Aluminiul are, însă, și un dezavantaj: fiind destul de ușor, este și mai vulnerabil în fața vânturilor puternice.
 
În categoria materialelor rezistente la condițiile meteo nefavorabile (vânturi puternice, ploi abundente) se află și oțelul, însă acesta, având o greutate mai mare decât aluminiul, face ca pavilionul să fie mai dificil de transportat.
 
În ceea ce privește structurile de rezistență robuste, acestea sunt fabricate fie din lemn, fie din fier forjat.
 
Materialul copertinei
 
- Pavilioanele din poliester sunt destul de accesibile ca preț, ceea ce le transformă într-o alegere excelentă pentru cumpărătorii care nu își doresc să facă o investiție prea mare. Totuși, acestea prezintă și unele minusuri, de care ar fi bine să ții cont în procesul de achiziție: pavilioanele din poliester sunt relativ rezistente la precipitații, în sensul că rezistența lor depinde de volumul, precum și de durata precipitațiilor - în cazul precipitațiilor foarte abundente sau de lungă durată, există riscul ca apa să se scurgă în interior. Un alt dezavantaj al pavilioanelor din poliester constă în nivelul de protecție destul de scăzut împotriva radiațiilor UV.
 
- Pavilioanele din polietilenă sunt mai rezistente la precipitații decât pavilioanele din poliester și, mai mult decât atât, asigură o mai bună protecție împotriva radiațiilor UV decât acestea. Totuși, prezintă un dezavantaj: polietilena este un material inflamabil, astfel că, în cazul în care ai în plan să amplasezi pavilionul aproape de zona destinată grătarului, este absolut necesar să tratezi materialul cu o substanță ignifugă specială.
 
- Pavilioanele din vinil sunt, în realitate, pavilioane din poliester, peste care s-a aplicat un strat de vinil, cu scopul de a crește rezistența materialului la precipitații, precum și de a crește nivelul acestuia de protecție împotriva razelor UV. În schimb, pavilioanele din vinil, fiind mult mai grele decât celelalte două tipuri, sunt mai greu de transportat. Astfel, copertinele din vinil sunt întâlnite mai degrabă la pavilioanele fixe. 
 
Pentru a alege un pavilion de grădină care să răspundă nevoilor tale, ține cont de criteriile prezentate în acest articol și inspiră-te de pe FAVI.ro.