Deoarece corpul este creat în așa fel încât să poată reacționa la stres, răspunsurile acestuia pot fi atât mentale, cât și fizice sau emoționale.

În general stresul tinde să apară din două surse:

Mediul înconjurător, sub formă de evenimente stresante cum ar fi accidente, mediu de lucru ostil, concedieri, întâlniri importante și așa mai departe;

Personalitatea ta, adică felul în care reacționezi la mediul înconjurător, de la suspiciuni, la griji sau pur și simplu indiferență, toate acestea avand un rol în creșterea sau reducerea nivelului tău de stres.

Din cauza stresului constant corpul poate începe să prezinte diferite simptome, atât fizice, cât și psihice. Lăsate netratate pot duce la instalarea stresului cronic.

Deoarece este important să cunoști simptomele stresului pentru a putea acționa înainte ca acestea să se agraveze, în continuare vom discuta despre câteva dintre cele mai frecvent întâlnite simptome.

Stresul poate prezenta atât simptome fizice cât și psihice iar amploarea acestora poate varia de la persoană la persoană, în funcție de nivelul de stres prezentat.

Acneea

Acneea este unul dintre cele mai vizibile simptome prin care stresul se poate manifesta.

Cu toate că aceasta poate avea și alte cauze, cum ar fi schimbările hormonale, producerea excesivă de sebum sau porii înfundați, acneea mai poate fi agravată și de stres, asta deoarece o persoană stresată tinde să își atingă fața mult mai des, răspândind bacterii care duc la dezvoltarea acneei. Un studiu din 2003, care a analizat severitatea acneei a 22 de persoane înainte și în timpul unui examen, a arătat că există o asociere între amplificarea severității acneei și nivelul mai mare de stres datorat examenului [1].

Căderea părului

La fel ca și în cazul acneei, căderea părului poate avea mai multe cauze. Cu toate acestea însă, există trei tipuri de pierdere a părului asociate cu nivelul ridicat de stres:

Efluviu telogen, care apare atunci când nivelul ridicat de stres obligă foliculii să intre în stadiul de repaus, oprind astfel creșterea acestora, ceea ce duce la căderea lor după câteva luni.

Alopecia areata, o afecțiune în care sistemul imunitar atacă foliculii piloși, ducând astfel la pierderea părului. Se presupune că alopecia areata poate fi determinată de mai mulți r factori, printre care și nivelul ridicat de stres.

Tricotilomania, care este caracterizată prin nevoia de a smulge părul de pe scalp, sprâncene sau alte zone ale corpului, această activitate putând fi o metodă de a face față unor evenimente sau emoții negative.

Insomnia și nivelul scăzut de energie

Un studiu din 2014 a monitorizat 2,316 participanți și a evidențiat că expunerea la un număr mare de evenimente stresante a crescut semnificativ riscul de apariție a insomniei [2].

Nivelul redus de energie prezentat poate fi asociat cu insomnia sau alte tulburări de somn apărute în urma evenimentelor stresante, dar poate fi și direct asociat cu stresul [3], așa cum a arătat un studiu efectuat pe 2,483 de participanți în anul 2011.

Deoarece toate aceste simptome au o cauză comună, adresarea lor se va face în principal prin reducerea nivelului de stres și prin aplicarea tratamentului dermato-cosmetic, în funcție de reacțiile prezentate.

Referinte:

Chiu, Annie, et al. The Response of Skin Disease to Stress: Changes in the Severity of Acne Vulgaris as Affected by Examination Stress. July 2003, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12873885/.

Drake, Christopher L, et al. “Stress and Sleep Reactivity: a Prospective Investigation of the Stress-Diathesis Model of Insomnia.” Sleep, Associated Professional Sleep Societies, LLC, 1 Aug. 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4096198/.

Kocalevent, Rüya D, et al. “Determinants of Fatigue and Stress.” BMC Research Notes, U.S. National Library of Medicine, July 2011, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21774803/.