Pe măsură ce cresc, însă, cerințele se diversifică, iar familia trebuie să se pregătească, din timp, pentru fiecare fază a dezvoltării unui bebeluș.
 
Un aspect fundamental în creșterea sănătoasă a unui copil este alimentația. După primele luni de viață – mai exact în jurul vârstei de șase luni – intră în discuție diversificarea. Așadar, bebe va dori să experimenteze noutăți, să stea în fund, să guste cam tot ce prinde.
 
Este momentul oportun să înceapă să stea la masă, alături de familie. Dar, pe ce scaun ar fi bine să-l așezăm? Și, cum știm dacă alegem modelul potrivit? Rândurile de mai jos vă vor ajuta să înțelegeți ce trebuie să urmăriți în acest caz.   
 

Stabilitatea

La ce vârstă începe să devină necesar scaunul înalt al bebelușului? În general, vârsta cea mai potrivită pentru a începe utilizarea unui scaun pentru copii mici este în jurul celei de-a șasea luni. Este un moment foarte important în dezvoltarea unui bebeluș, deoarece gâtul sprijină bine capul, iar cel mic devine capabil să stea așezat. Este perioada în care trecem de la masa compusă exclusiv din lapte matern sau praf la primele gustări – diversificarea.
 
Primul criteriu de alegere, când vine vorba despre scaune pentru masa de bebeluși, este stabilitatea. Indiferent de materialul utilizat, cadrul trebuie să fie robust, cu articulații foarte stabile, dificil de răsturnat sau de mutat de către copil.  Atât cadrul cât și spațiul de masa pentru bebe trebuie să aibă colțuri rotunjite, pentru a evita eventualele răniri.
 
Baza este ideal să fie mai degrabă largă decât îngustă, pentru o stabilitate optimă. De preferat, scaunul trebuie să aibă un sistem de prindere în centură în 5 puncte, pentru a preveni alunecarea copilului sau ieșirea sa necontrolată din spațiul sigur.
 

Ușurința de curățare

E cazul să vă asumați realitatea: chiar și cel mai cuminte bebeluș, așezat în cel mai bun scaun înalt și hrănit cu cea mai bună mâncare, va face din bucătărie un atelier de pictură. E firesc și inevitabil, fiindcă e parte din procesul lui de învățare. Prin urmare, este indispensabil să luați în calcul și curățenia după masă – astfel, ușurința de curățare a scaunului devine extrem de importantă ca reper în alegerea modelului.
 
Un scaun cu adevărat de calitate este larg și confortabil, cu spatele și zona de șezut căptușite, lucrat din materiale non-toxice, ușor de curățat și de igienizat. Dată fiind vârsta micului beneficiar și necesitatea de a-i oferi acestuia condiții optime de creștere, este necesar ca tapițeria sau husa scaunului să poată fi spălată cu ușurință.   
 

Manevrabilitatea

Siguranța bebelușului și posibilitatea de a igieniza rapid scaunul de masă pot fi combinate într-un model de scaun ce poate fi montat și demontat cu ușurință. Este vorba despre înălțătorul portabil, campion în ceea ce privește manevrabilitatea – se instalează pe un scaun pentru adulți prin intermediul unor curele de siguranță și-i asigură bebelușului posibilitatea de a lua masa confortabil, chiar și în afara casei.
 
Alegerea între un astfel de model și un scaun înalt „clasic” pentru bebeluși depinde de motivele practice și de fiecare situație în parte. De obicei, primul se recomandă, în mod deosebit, când plecați de acasă și petreceți mai multe zile cu bebe în deplasare, iar al doilea este de folosit în mod uzual, oferind un grad mai mare de confort și mai multe funcții.
 
Poate deveni, de exemplu, loc de joacă în bucătărie, când bebe stă alături de mama care pregătește mâncarea. Mare atenție cu răbdarea celui mic: scaunul înalt nu trebuie să devină loc de pedeapsă! Altfel, copilul va ajunge să nu îl mai suporte, ceea ce transformă masa într-un conflict pe termen lung.
 
Recomandarea generală de final este ca scaunul de masă pentru bebeluși să fie achiziționat de la distribuitori de încredere, pentru a avea siguranța unui produs de calitate și omologat. Veți avea, astfel garanția, că ați ales cea mai bună variantă pentru copil.