Pe langa faptul ca acesta este important pentru mentinerea optima a functiilor cerebrale, somnul afecteaza aproape si fiecare tip de tesut si sistem din organism. De aceea, de cele mai multe ori, o noapte nedormita va fi urmata de o zi plina de irascibilitate, lipsa de concentrare, stare de confuzie si somnolenta. Iar asta nu e tot. O lipsa indelungata de somn poate avea consecinte severe asupra sanatatii, printre care:

11 consecinte pe care probabil nu le stiai

De la cresterea in greutate la afectarea apetitului sexual si riscul mai mare de imbolnavire, afla, in continuare, ce efecte are lipsa somnului asupra vietii tale:

1. Aparitia sau amplificarea depresiei

Odata cu trecerea timpului, lipsa somnului poate contribui la aparitia simptomelor de depresie sau la amplificarea celor prezente deja. Dintre toate tulburarile de somn, insomnia are cea mai mare legatura cu depresia, cele doua stari formand un cerc vicios si greu de intrerupt. Insomnia duce la depresie iar depresia face mult mai grea posibilitatea de a adormi.

2. Lipsa de somn afecteaza pielea

Cand nu primeste somnul necesar, corpul elibereaza anumiti hormoni de stres care pot distruge colagenul din piele, substanta necesara pentru a mentine epiderma fina si elastica.

3. Lipsa de somn poate cauza accidente

Privarea de somn reprezinta o cauza destul de frecventa de accidente de orice fel. Fie ca este vorba despre reflexe lente sau de adormitul la volan sau in timpul oricarei alte activitati, privarea de somn reprezinta un risc mare atat pentru persoana afectata cat si pentru persoanele din jur.

4. Privarea de somn iti poate afecta inteligenta

Deoarece, somnul are un rol important in procesul de invatare si gandire, lipsa acestuia poate afecta negativ atentia, concentrarea, abilitatea de rezolvare a problemelor, vigilenta si multe altele. Toate acestea pot afecta felul in care gandesti, deciziile pe care le iei si eficienta de a invata lucruri noi.

5. Somnul insuficient poate duce la aparitia problemelor severe de sanatate

Tulburarile de somn sau lipsa cronica a acestuia pot creste riscul de aparitie a diabetului, a hipertensiunii arteriale, a accidentului vascular cerebral, insuficientei cardiace si multe altele.

6. Lipsa de somn poate afecta apetitul sexual

Nu este greu de inteles faptul ca, atat barbatii cat si femeile private de somn au un libido scazut si ca prezinta mai putin interes fata de sex. Lipsa de energie, somnolenta si irascibilitatea reprezinta cauzele principale ale acestei probleme.

7. Cresterea in greutate

Un articol intitulat “Lose Sleep, Gain Weight: Another Piece of the Obesity Puzzle" [1] si bazat pe numeroasele studii efectuate cu privire la lipsa somnului face o legatura intre durata scurta a somnului si cresterea in greutate. De vina ar fi  modificarea metabolismului si cresterea apetitului.

8. Lipsa de somn poate duce la un risc mai mare de deces

Reducerea numarului de ore dormite poate dubla riscul de deces din orice cauza este concluzia unui studiu intitulat "A Prospective Study of Change in Sleep Duration: Associations with Mortality in the Whitehall II Cohort" [2].

9. Privarea de somn poate afecta deciziile si judecata

Lipsa somnului poate afecta felul in care interpretezi anumite evenimente, fie ele povestite sau observate in timp real, ceea ce poate duce la decizii incorecte sau actiuni necugetate.

10. Numarul mic de ore dormite poate afecta memoria

Un studiu [3] care a compilat mai multe cercetari referitoare la memorie si privarea de somn mentioneaza ca procesele moleculare critice pentru consolidarea memoriei sunt afectate atat de cantitatea cat si de calitatea somnului obtinut.

11. Sistem imunitar mai slab

Lipsa somnului poate duce la slabirea sistemului imunitar, rezultand, astfel, imbolnavirea mult mai frecventa a persoanei private de odihna.

Referinte:

Spivey, Angela. Lose Sleep, Gain Weight: Another Piece of the Obesity Puzzle. Jan. 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831987/.

Ferrie, Jane E, et al. “A Prospective Study of Change in Sleep Duration: Associations with Mortality in the Whitehall II Cohort.” Sleep, Associated Professional Sleep Societies, LLC, Dec. 2007, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2276139/.

Prince, Toni-Moi, and Ted Abel. “The Impact of Sleep Loss on Hippocampal Function.” Learning & Memory (Cold Spring Harbor, N.Y.), Cold Spring Harbor Laboratory Press, 17 Sept. 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768199/.