Sute de locuri de munca, neocupate, la o fabrica din Romania. Localnicii refuza sa se angajeze, iar slujbele ar putea fi luate acum de muncitoare din Bangladesh
Desi romanii se plang de lipsuri, iata ca nu mai putin de 300 de locuri de munca in domeniul confectiilor inca asteapta sa fie ocupate, la o fabrica din Valcea, pentru ca localnicii nu s-au grabit sa se angajeze.
Primarul comunei spune ca slujbele ar putea fi luate in curand de femei sarmane din Bangladesh. Odata ajunse in Romania, ar primi salariul minim pe economie, care este insa de zece ori mai mare decat in tara lor.
O fosta scoala din comuna Barbatesti a fost transformata in ateliere de confectii, patronii fiind convinsi ca vor gasi usor forta de munca. Situatia din teren nu s-a potrivit cu socoteala de acasa pentru ca localnicii nu mai vor sa lucreze mult pentru salarii mici. Asa ca, de curand, primarul a fost contactat de ambasada Bangladeshului.
"Pot sa vina si cei din Bangladesh, imi doresc o concurenta dupa aceea. Sa munceasca. Cred ca oamenii aceia sunt mai disciplinati, sunt mai saraci", a spus Constantin Banacu, primarul din Barbatesti.
"300 de locuri de munca si nu e nimeni interesat sa le ocupe de aici, din zona nu, nu vin. Nu stiu motivele", a spus Ileana Nicula, reprezentantul firmei de confectii.
Motivele sunt simple. In zona tinerii pot fi numarati pe degete, dupa ce majoritatea au plecat. Cei ramasi nu sunt incantati sa munceasca pentru 975 de lei, salariul minim pe economie, plus tichete de masa de 200 de lei.
"Cam 30-40% au trecut dincolo si au ramas batranii ca mine, aproape si pamantul a ramas nemuncit, nu mai are cine munci", a spus un localnic.
"A dracu', Doamne iarta-ma ,de fabrica, pe noi nu ne primeste ca suntem batrane", a spus o localnica.
Localnica: Mama, e o meserie migaloasa si nu e banoasa…
Reporter: Ati auzit ca vor sa aduca din Bangladesh sa lucreze.
Localnica: Au mai fost odata in tara femei venite nu stiu de pe ce continent, au stat si prin gara nemancate, o luna-doua si au plecat.
Fabrica de confectii are acum doar 30 de angajate, iar unele fac naveta de la 15 kilometri.
Reporter: De ce nu vin localnicii?
Muncitoare: Pai sunt imbatraniti, primesc ajutoare sociale sau sunt pensionati pe caz de boala majoritatea.
Fabrica de confectii are nevoie de cele 300 de angajate intrucat are comenzi pe care nu le poate onora din lipsa de personal, iar daca situatia se prelungeste o parte dintre contracte vor fi reziliate.