"Nu inchidem magazinele in week-end, acea prevedere din proiect nu s-a discutat, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respecta alte prevederi importante din lege, precum aceea ca nu ai voie sa mai faci facturi in plus la producatori, nu ai voie sa impui un pret minim pe piata, cum s-a intamplat pana acum. Sunt amendati cu sume intre 100.000 - 150.000 de lei si in caz de abateri repetate se poate merge pana la inchiderea magazinului", a afirmat presedintele Comisiei pentru agricultura, Nici Sapunaru, in dezbaterile de la comisie, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului de lege, "lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti".

Sapunaru a precizat ca proiectul de lege stabileste ca pe etichetele produselor din carne proaspata trebuie trecuta tara de provenienta a carnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania continut de acestea.

Potrivit proiectului de lege, "comerciantii - persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afaceri de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei.”

Proiectul, initiat de 10 deputati liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Cezar Preda, modifica Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Comercianti: “Noua forma a legii este o lovitura data consumatorului”

Adoptarea proiectului de lege privind comercializarea produselor alimentare este o lovitura data consumatorului, dar si fermierilor locali competitivi care risca sa fie exclusi pe criterii politice din comertul modern, atentioneaza Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), intr-un comunicat remis presei.

Noua forma a Legii 321 este in primul rand o lovitura data consumatorului - care nu va mai putea decide ce cumpara, pentru ca totul va fi hotarat politic - dar si fermierilor locali competitivi, care, de asemenea, risca sa fie exclusi, tot pe criterii politice, din comertul modern. Este evident ca, astazi (miercuri, 8 iunie 2016, n.r.), in Parlamentul Romaniei s-a votat impotriva marilor retaileri, fapt pe care il consideram complet nedrept si nejustificat. Credem ca aceasta lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile care ne-au aratat ca in Romania poti ocoli concurenta printr-o combinatie politico-legislativa. Consideram ca toata aceasta campanie denigratoare la adresa supermarketurilor este orchestrata exclusiv de interese politico-comerciale oculte, iar opinia publica a fost deliberat indusa in eroare prin recursul grosolan la unul dintre cele mai frumoase sentimente ale romanilor, patriotismul”, se arata in comunicatul citat.

In acest context, retailerii considera ca factorii de decizie din Romania vor analiza situatia si se vor implica “pentru a impiedica efectele dezastruoase pe care aceasta lege le va induce, cu siguranta, in economia romaneasca”.

Speram totusi ca in Romania vor continua sa existe decidenti responsabili, desi, din pacate, unii dintre ei au preferat astazi sa ramana tacuti, lasandu-i pe ceilalti sa trambiteze cu seninatate triumful populismului rudimentar. Ramanem increzatori ca acesti factori de decizie vor analiza situatia si se vor implica pentru a impiedica efectele dezastruoase pe care aceasta lege le va induce cu siguranta in economia romaneasca, cum ar fi, printre altele: cresterea preturilor si nasterea unei spirale inflationiste greu controlabile, reaparitia practicilor centraliste abuziv-primitive, pierderi de locuri de munca si chiar o sub-aprovizionare comerciala, toate decontate in final de consumatorul obisnuit”, mai mentioneaza reprezentantii AMRCR.

Consiliul Concurentei nu se opune legii

Daniela Badila, director general in cadrul Consiliului Concurentei, declara, saptamana trecuta, ca autoritatea nu se opune legii, dar ca o astfel de reglementare ar putea genera probleme legate de aprovizionare.

"Consiliul Concurentei nu se opune proiectului de lege. Intelegem ca pentru sanatate primeaza consumul de produse proaspete. De asemenea, intelegem ca producatorii locali trebuie ajutati, dar nu stiu daca aceasta este cea mai buna varianta", a aratat Badila.

Potrivit acesteia, Consiliul Concurentei a analizat proiectul si a ridicat o serie de semne de intrebare, precum modul in care se va face aprovizionarea supermarketurilor cu produse romanesti.

"Am ridicat intrebarea care vor fi autoritatile care vor verifica daca acesti comercianti isi vor indeplini obligativitatea. In plus, nu stim inca ce va fi denumit "produs romanesc": produs in Romania sau produs de o companie cu capital romanesc", a sustinut reprezentanta Consiliului.

"Producatorii romani ar trebui sa se asocieze, pentru ca, daca vor ramane disipati, nu vor putea reprezenta o forta in negocierile cu retailerii", a adaugat Daniela Badila.

Conform proiectului de lege, depus in martie la Parlament, supermarketurile vor fi obligate sa asigure spatii de expunere pentru produsele alimentare ale producatorilor romani de minim 50%, din care cel putin 20% sa fie alocate producatorilor locali si sa perceapa taxe de maximum 5% pentru acestia.