Agricultura pe verticală constă în producerea de legume şi fructe în spaţii închise, plantele fiind cultivate pe o serie de niveluri stivuite, într-un mediu controlat.

"Ne aşteptăm la ziua în care legumele clienţilor vor fi culese cu doar câteva ore înainte de a fi ambalate, la doar câţiva metri de locul de unde vor fi transportate", au transmis luni într-un comunicat reprezentanţii companiei Ocado, scrie Agerpres.

Ocado a anunţat că a creat un joint-venture, intitulat Infinite Acres, cu alte două companii din domeniul agriculturii pe verticală, 80 Acres Farms şi Priva Holdings, fiecare firmă deţinând o treime din entitatea nou creată.

Priva Holdings este o companie cu sediul general în Olanda, furnizor de sisteme industriale pentru sectorul horticol şi creator al unei game variate de produse şi soluţii pentru controlul climei şi automatizarea procesului agricol.

80 Acres Farms, cu sediul în Statele Unite, furnizează know-how şi management operaţional în ştiinţele botanice, în timp ce Ocado va contribui în noul joint-venture cu sisteme software şi hardware, inclusiv cu elemente de robotică, automatizare şi inteligenţă artificială (AI).

Ocado a achiziţionat şi 58% din acţiunile deţinute de Jones Food Company (JFC), cel mai mare operator de agricultură pe verticală din Europa, al cărui sediu se află în oraşul Scunthorpe din nordul Angliei.

Fabrica JFC produce legume verzi şi plante ierboase pentru clienţii britanici, iar capacitatea sa de producţie va creşte la 420 de tone pe an.

Compania britanică oferă retailerilor internaţionali infrastructură şi software pentru ca ei să îşi dezvolte propriul comerţ online cu legume şi fructe şi pentru a concura astfel cu grupuri precum Amazon.