Decizia a fost adoptată în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență de joi, 27 august, urmând să fie ratificată și printr-o hotărâre de Guvern.

Cele mai importante prevederi ale Hotărârii numărul 43 a Comitetului pentru pentru Situații de Urgență sunt:

- redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităților de cazare, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

- limitarea la nivel național a programului de funcționare a teraselor între orele 06.00-24.00.
- creșterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spațiu închis, respectiv 100 în spațiu deschis

- actualizarea listei țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

“Se aprobă reluarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricționarea sau închiderea activității operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competență, dacă incidența cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeași perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori”, se arată în hotărârea citată, dată publicității joi noapte.

Pensiunile şi hotelurile din toată ţara îşi vor putea deschide restaurantele în interior începând cu 1 septembrie. Restul restaurantelor se vor deschide ținând cont de numărul de îmbolnăviri din fiecare zonă în parte. La fel se va proceda şi în cazul unităţilor de cultură care vor fi, de asemenea, deschise. Normele de funcţionare urmează să fie stabilite.

Nelu Tătaru: Autorităţile locale vor decide care sunt restaurantele care se vor deschide în funcţie de acea zonă . Se va servi masa în spaţiile închise pentru cei cazaţi în hoteluri în toată ţara indiferent de triajul în comunitate.

În ceea ce priveşte restaurantele, patronatele au propus să deschidă în interior la jumătate din capacitate după principiul o masă da, una nu. Masca se va purta peste tot, la fel ca în străinătate.

Reguli la redeschiderea teatrelor și cinematografelor

Şi pentru teatre şi cinematografe există două variante: fie se deschid la 50 % din capacitate, fie nu se deschid deloc. La fel ca în cazul restaurantelor, deciziile vor fi luate în funcţie de scenariul epidemiologic.

Din informaţiile pe care le avem de la ministerul Culturii, va trebui păstrat un scaun liber inclusiv între membrii aceleiaşi familii pentru că organizatorii să nu mai fie nevoiţi să verifice relaţiile de rudenie dintre spectator. Rămâne de văzut dacă în cinematografe vom putea consuma popcorn sau băuturi răcoritoare în condiţiile în care masca este obligatorie.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: Avem un avantaj pentru că publicul care participa atât la proiecţii cinematografice cât şi la evenimente culturale în săli de spectacol este un public care nu creează probleme din punct de vedere al disciplinei.

Deschiderea sălilor de spectacol şi a restaurantelor este vitală pentru ambele industrii. Organizatorii de evenimente au pierderi foarte mari şi mulţi se tem că vor fi nevoiţi să închidă afacerile. Iar în cazul restaurantelor este în joc soarta a 400,000 de oameni care risca să rămână şomeri.