Cine a scapat cu viata din insolventa in 2010?
Au avut afaceri de milioane de euro, insa in 2010 criza i-a facut sa simta fiorul rece al insolventei. Vorbim de zeci de firme mari, de la retaileri IT precum Flanco sau dezvoltatori imobiliari. In total, peste 19.000 de companii au intrat in procedura de reorganizare. Cate au mai iesit?
Una dintre putinele reorganizare reusite de pe piata autohtona este cea a retailerul de electronice Flanco. Sigur, faptul firma a intrat in insolventa in decembrie 2009 a cazut ca un traznet peste oficialii Flanco care sperau intr-un sfarsit de an cu vanzari cat mai bune.
Realitatea insa le-a demonstrat contrariul! Pe o piata unde vanzarile scazusera cu 40% anul trecut fata de 2008, intrarea in procedura de insolventa le-a oferit ragazul de a-si regandi businessul.
Asa ca dupa o reorganizare "la sange", cu 200 de angajati concediati si inchideri de magazine, cei de la Flanco au anuntat in toamna iesirea din procedura de insolventa. Mai mult, retailerul a intrat sub aripa "protectoare" a celor de la Asesoft, care detin si magazinul online eMAG.
Leonardo, sufocat de datorii de 100 de milioane de euro
Daca Flanco a redus spatiile de vanzare, Leonardo nu a operat nicio modificare. Astfel, numarul de magazine a ramas constant - 136 de unitati.
Daca s-ar fi ajuns la lichidare, Leonardo ar fi valorat doar 12 milioane de euro, in conditiile in care creantele retailerului sunt mai mari de 100 de milioane de euro. Din fericire pentru proprietari, bancile creditoare au acceptat reesalonarea datoriilor, iar Leonardo a iesit din insolventa.
Nici lantul de librarii Diverta nu a reusit sa castige pariul cu criza! A intrat in insolventa in mai pentru ca nu a reusit sa-si renegocieze contractele paguboase incheiate cu proprietarii de malluri.
Pariul in insolventa: vinzi sau mori
Firma DTH Television Grup, proprietarul televiziunii digitale prin satelit Boom TV, a cerut insolventa la Tribunalul Bucuresti intr-un dosar inregistrat in mai. Cauza: datorii ce depaseau la acea data 70 de milioane de euro.
De atunci, sefii televiziunii au facut eforturi disperate sa gaseasca un cumparator. Iar unul dintre cele mai vehiculate nume este Romtelecom, care a semnat deja contractul de preluarea al Boom TV pentru maximum 6 milioane de euro, potrivit unui document obtinut de incont.ro. Singura conditie pentru ca afacerea sa mearga inainte este ca numarul abonatilor Boom Tv sa nu scada sub 65.000 pana in primavara.
Falimentul sta la panda in sectorul imobiliar
Daca o parte din firmele intrate in insolventa anul acesta au reusit sa scape de probleme, exista si proiecte imobiliare mari care vor ajunge in faliment.
Consultantii de la Coldwell Banker spun ca, in acest moment exista proiecte imobiliare cu valoare cumulata de peste 200 de milioane de euro care se afla ori in insolventa, ori in faliment. Iar viitorul nu suna deloc bine! Anul viitor, proiecte de 500 de milioane de euro vor trece prin aceleasi probleme.
In 2010, si cateva mall-uri au intrat in insolventa. Vorbim despre firma Red Project Three, proprietarul centrului comercial Armonia Braila, care fost inchis in august 2009 din cauza rezultatelor slabe.
Mai mult, Victoria Holding, care detine City Mall Bucuresti, a cerut in noiembrie insolventa dupa ce nu a reusit sa mai achite ratele unui imprumut bancar de 40 de milioane de euro.
Insolventa calatoreste si cu avionul
In a doua parte a acestui an, si operatorul aerian cu capital integral romanesc Blue Air a fost aproape de intrarea in insolventa dupa ce Carpatair si Service Excellence Solutions au apelat la justitie pentru recuperarea unor datorii.
Probleme cu banii sunt si in fotbal!
In octombrie, presedintele clubului Poli Iasi, Cristian Starica, a solicitat instantei intrarea gruparii din Dealul Copoului in insolventa, potrivit Mediafax.
Datoriile ce depaseau sase milioane de euro au facut ca omul de afaceri sa apeleze la reorganizare sub "umbrela" insolventei.
Statistica seaca
In Bucuresti si judetul Bihor s-au inregistrat cele mai multe insolvente in intervalul ianuarie-noiembrie 2010, aproape 2.100, respectiv 1.110 firme care au intrat in incapacitate de plata. La polul opus se situeaza Mehedinti si Covasna, unde doar aproximativ 100 de firme au intrat in insolventa.
Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primele 11 luni ale anului a ajuns la 19.558, potrivit celor de la Registrul Comertului.
Pe acelasi subiect: