Gentile contrafacute nu mai pot fi deosebite de cele originale. Ce "brand" poti cumpara cu 30 de dolari
Un nou termen a intrat in vocabularul comerciantilor. Se numeste geanta “superfake” si este aproape la fel cu originalul.
Termenul de “superfake” indica un obiect care este atat de bine falsificat, incat cei mai multi nu isi vor da seama ca nu au in fata un lucru orginal, noteaza ABC News. Este, de asemenea, garantia unei calitati mai bune, chiar daca falsul nu se va ridica niciodata la inaltmea obiectului dupa care a fost realizat.
“Un superfake iese din fabrica la miezul noptii, cand nimeni nu este atent. Este bagat pe furis in geanta si luat acasa”, spune Mark Ellwood, autor al cartii "Febra chilipirurilor". Ellwood adauga ca daca ii arati o astfel de poseta unui expert, chiar si acesta se va intreba daca este originala sau nu. “Se prea poate sa nu fie in stare sa se pronunte”, spune autorul.
In anumite cazuri, expertii spun ca unele falsuri sunt realizate chiar manual, din piele de buna calitate, cu manere originale. Unele dintre aceste genti ar putea fi chiar produse in marile fabrici, de catre muncitorii care lucreaza clandestin, dupa lasarea intunericului.
Dar industria falsurilor nu se rezuma numai la genti. Pe Canal Street, in New York, gasim orice, inclusiv smartphone-uri pe care comerciantii le vand direct din buzunar. Nu exista magazine ori depozite si totul se face pe ascuns, pentru ca este ilegal. O geanta Chanel costa in jur de 5.000 de euro. Un fals obisnuit se vinde cu 30-40 de dolari, dar un superfake ajunge si la 600 de dolari.
Pentru multi poate parea un chilipir, dar banii care se obtin din aceasta afacere au un traseu chiar mai obscur decat locul de provenienta al gentilor.
“Avem cu siguranta dovezi ca acesti bani sunt folositi pentru a finanta crima oganizata, care la randul ei alimenteaza terorismul. Daca iti pui propriul nume pe eticheta, o sa fii mai interesat despre respectarea conditiilor de munca din fabrica pe care o conduci, decat daca pui numele altcuiva pe tapet si falsifici lucrul respectiv. Si asta conduce la tot felul de abuzuri in munca, inclusiv munca la negru sau cea cu minori”, spune Susan Scafidi, profesor la Universitatea Fordham.
Asa ca, pentru cei care isi fac procese de constiinta, o geanta de firma obtinuta in conditii suspecte si la un pret de nimic vine la pachet si cu vina de a contribui la o afacere ilegala, ce alimenteaza toate relele practici din comert si protectia muncii pe care organizatiile mondiale incearca sa le combata.