Celebrul designer a fost condamnat pentru abuzuri rasiste, dupa ce a proferat o serie de insulte antisemite la adresa unui cuplu, intr-o cafenea din Paris, in februarie 2011. Incidentul l-a costat locul de munca - designer principal al casei Christian Dior - si functia de conducere pe care o ocupa in consiliul de administratie al casei Galliano, ale carei actiuni sunt detinute in majoritate de casa Dior.

John Galliano s-a prezentat la o audiere ce a avut loc luni, la Tribunalul pentru conflicte de munca din Paris, iar avocatii lui au declarat in justitie ca renumitul designer nu ar fi trebuit sa fie concediat de casa Dior, intrucat in acea perioada el se confrunta cu o dependenta acuta de medicamente eliberabile pe baza de reteta si de alcool. Audierea preliminara a fost considerata o mare victorie de avocatii lui Galliano, dupa ce judecatorii francezi au decis sa analizeze cazul, in loc sa il transfere spre o instanta superioara, asa cum ar fi dorit avocatii casei Dior.

Directorii casei Dior au de acum la dispozitie un interval de 15 zile pentru a accepta hotararea initiala sau pentru a face recurs.

De la concedierea lui de la Dior, in martie 2011, Galliano a creat doar rochia de mireasa a lui Kate Moss. Tot in aceasta perioada au mai circulat zvonuri cu privire la numirea sa ca director de creatie al proaspat relansatului brand Schiaparelli, informatia fiind imediat infirmata. Cert este ca, din 2011 si pana in prezent, John Galliano s-a luptat cu dependenta de alcool, somnifere si Valium, vicii care au stat, de altfel, la baza scandalului iscat de acesta intr-un restaurant din Paris, cand a proferat o serie de injurii cu caracter antisemit la adresa unui cuplu prezent in local.

"Sunt un alcoolic", a spus atunci Galliano pentru WWD. "Am fost la dezintoxicare in ultimii doi ani. Dupa ce mai multi ani m-am luptat sa nu beau niciun pic, am cazut din nou in capcanele viciului. Am spus si am facut lucruri care i-au ranit pe altii, mai ales pe membrii comunitatii evreiesti. Mi-am exprimat regretul profund, in particular si public, pentru toate aceste neajunsuri pe care le-am generat si voi continua sa imi prezint scuzele. Voi incerca in continuare sa imi reabilitez imaginea in ochii celor pe care i-am ranit", a continuat acesta.

John Galliano este considerat si in prezent unul dintre cei mai talentati si creativi designeri ai tuturor timpurilor. Show-rile sale de moda, atat pentru brandul omonim, cat si pentru Dior, erau celebre pentru frumusetea lor teatrala, fiind ele insele o poveste in sine.

Recent, Galliano si-a anuntat revenirea pe podiumuri cu o prezentare la Saptamana Modei de la New York (7 - 14 februarie). Inainte de prezentarea de la New York, Galliano a locuit, pentru trei saptamani, in studioul newyorkez al designerului Oscar de la Renta.

"Ii sunt recunoscator lui Oscar mai mult decat pot exprima in cuvinte pentru faptul ca m-a invitat sa petrec ceva timp alaturi de el in studioul sau de creatie, care este atat de primitor. Sustinerea si increderea lui in mine ma emotioneaza profund", a mai Galliano.

Desi De la Renta a respins ideea ca aceasta miscare face parte din planurile sale de a-l angaja pe Galliano ca succesor, in cazul in care va decide sa se retraga, el a salutat orice impuls creativ pe care designerul si l-ar manifesta. Cat lucrez la o noua colectie, am toti asistentii langa mine. Nu sunt un singuratic. Ascult pe toata lumea. Mi-as dori si ca Fecioara Maria sa se aseze alaturi de mine. Imi place sa fiu inconjurat de oameni", a precizat De la Renta.

Totodata, Liga Antidefaimare - o organizatie care lupta impotriva antisemitismului - a salutat decizia lui John Galliano de a reveni la designul vestimentar. "Credem ca indivizii isi pot schimba atat sufletul, cat si mintea, atat timp cat demonstreza ca se caiesc cu adevarat. Domnul Galliano a lucrat din greu la imbunatatirea imaginii si si-a dedicat o mare parte din timp cercetand, citind si invatand despre raul pe care il reprezinta antisemitismul si bigotismul. In toata aceasta perioada de recuperare, el s-a intalnit cu reprezentantii nostri, cu diferite ocazii. Si-a asumat intreaga vina pentru remarcile anterioare si a inteles ca vorbele jignitoare nu au ce cauta in societatea noastra", a spus Abraham H. Foxman, directorul ligii.

In februarie 2011, designerul John Galliano, pe atunci director de creatie al casei Dior, a strigat "Il iubesc pe Hitler!", pe cand se afla in barul La Perle, din Paris. Afirmatia lui a provocat o reactie negativa din partea unei doamne de la o masa alaturata. Iar pentru ca aceasta a incercat sa-l tempereze, creatorul a izbucnit si mai tare: "Oamenii ca tine ar trebui sa fie morti. Mamele voastre, stramosii vostri, toti ar fi trebuit sa fie gazati".

Afirmatiile lui care au starnit un adevarat val de reactii negative in presa din toata lumea si in randul unor organizatii pentru apararea drepturilor omului au dus la inlaturarea sa din functia de director de creatie al casei Dior. Printre cei care si-au exprimat totala dezaprobare in legatura cu afirmatiile lui Galliano a fost si actrita Natalie Portman, care are origini evreiesti.