"Noi spunem că rata lunară a inflaţiei va fi scăzută în perioada următoare, chiar se va apropia de zero, ca să zic aşa, cel puţin una din lunile de vară, rata lunară mă refer, deci creşterile lunare. Cu alte cuvinte vom avea în perioada următoare creşteri efectiv mici de preţuri. Rata anuală, care consemnează evoluţia preţurilor pe 12 luni, de ce rămâne ridicată? Pentru că, de exemplu, şi în lunile din vara anului trecut rata lunară a fost şi ea scăzută. Am mai încercat să explicăm acest lucru. Deci când spunem că rata anuală a crescut, spunem că aceste creşteri efective din lunile următoare vor fi mari. Nu, vor fi efectiv mici. S-ar putea în cele trei luni de vară să avem şi o inflaţie negativă într-o lună. Cum am avut şi anul trecut. Adunându-se ultimele 12 luni de aceea avem cinci şi ceva la sută şi avem cinci şi ceva la sută pentru că în perioada respectivă, într-un mod, să spunem, nefericit, şi în special în toamna anului trecut, s-au făcut multe majorări de preţuri administrate", a precizat Isărescu, citat de Agerpres.

Acesta a menţionat majorarea preţului la electricitate şi a accizei la tutun, iar la acestea s-a adăugat şi evoluţia preţului petrolului pe plan internaţional. Guvernatorul a precizat că inflaţia pe care BNR o poate combate a coborât sub 3% pe an.

În opinia lui Isărescu, dacă se va menţinea stabilitatea preţurilor, inflaţia anuală va scădea în lunile următoare spre 3-4%, marja BNR fiind de 3,5%.

Guvernatorul BNR a adăugat că scăderea inflaţiei CORE2 ajustat arată că măsurile luate din timp de BNR şi-au făcut efectul şi au atenuat inflaţia pe care banca o poate combate.

"Politicile pe care le-am dus, inclusiv în ceea ce priveşte lichidităţile, controlul lichidităţilor, politici pe care le-am anunţat, au făcut ca dobânzile să nu se mai situeze sub rata de politică monetară, ci să se situeze peste. Cu alte cuvinte, mai avem un mesa: , politica monetară este mai tare decât arată rata de politică monetară în prezent şi acest lucru ne ajută. Îi ajută şi pe cei cu credite care cred că sunt dezavantajaţi. De ce? Pentru că, cândva, şi nu aşa cum spun unii prin presă, asta trebuie să o subliniez, că rata dobânzii trebuie să se apropie de rata inflaţiei. Noi sperăm ca această unire să se facă mai jos. Deci să nu se facă undeva sus. De aceea am insistat să se ia măsuri din vreme şi să venim cu inflaţia în jos, pentru ca ulterior dobânzile să nu crească foarte sus", a explicat Mugur Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR afirmă că dobânzile pe termen scurt nu au cum să crească decât dacă apare o disfuncţionalitate a pieţei, dar cele pe termen mai lung, precum ROBOR la 3 luni, 6 luni sau 12 luni s-ar putea să mai crească, dar deciziile sunt ale pieţei.