Astfel, unii anunta scaderi importante de preturi, dobanda zero la cumpararea in rate sau vin cu oferte pentru romanii care au bani pusi deoparte.

Reducerea salariilor in sectorul bugetar va duce la o scadere a consumului cu un miliard de euro anul acesta. Insa, oricat de grea ar fi situatia, oamenii nu pot sta flamanzi.

Potrivit celor care lucreaza in companiile de cercetare a pietei, cel mai putin afectate sunt produsele si serviciile de baza, care reprezinta doua treimi din cosul de cumparaturi: mancarea, utilitatile, transportul si sanatatea.

"In general, vor fi afectate doua mari categorii de produse: produsele care nu sunt neaparat necesare, cum ar fi mobilierul, hainele, incaltaminte - lucrurile optionale, din categoria excursiilor, a iesirilor afara", spune Daniel Enescu, partener Daedalus Millward Brown.

Oricum oamenii alocau cel mult 18% din buget pentru astfel de lucruri. Si totusi cei care vand asa ceva ies cu oferte promotionale.

Iar producatorii se gandesc si la cei ale caror venituri nu au scazut si pe care doar teama ii face sa nu cheltuiasca.

"Marii si micii comercianti, producatorii si retailerii trebuie sa vina in acest moment cu oferte extraordinare de pret pentru a-i convinge pe oameni sa scoata banii de la saltea ca sa le cumpere produsele", a declarat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarul Financiar.

Datele Bancii Nationale arata ca, de la inceputul crizei, economiile romanilor depuse in banci au crescut cu echivalentul a cinci miliarde de euro.