Bloomberg: Românii, între cetăţenii UE cel mai puţin înclinaţi să economisească. Creșterea veniturilor s-a dus în cumpărături iresponsabile, care au generat inflație
Cumparaturi, retail
Consumatorul din România este cel mai puţin probabil să petreacă prea mult timp îngrijorându-se de preţuri, atunci când vine vorba de cumpărături, şi asta este important pentru inflaţie, transmite Bloomberg.
Conform unei analize realizate de Morgan Stanley, este mult mai probabil ca ţările în care oamenii folosesc în mod frecvent website-uri sau aplicaţii pentru a compara costul potenţialelor achiziţii să înregistreze o creştere mai lentă a preţurilor de consum.
Aceasta ar putea fi de ajutor în explicarea motivului pentru care rata inflaţiei în România este cea mai rapidă din UE, conform datelor Oficiului european de statistică (Eurostat).
''În timp ce inflaţia încă este scăzută în ţările din Europa Centrală şi de Est, în pofida înăspririi pieţei forţei de muncă şi a majorării consumului, România este o excepţie'', apreciază economistul Pasquale Diana, de la Morgan Stanley, care estimează noi majorări ale dobânzilor, potrivit Agerpres.
Există motive pentru aceste obiceiuri de cumpărături iresponsabile. Românii sunt printre cetăţenii UE cel mai puţin înclinaţi să economisească, iar veniturile lor disponibile au crescut în urma reducerilor de taxe, a majorării salariilor în sectorul de stat şi a creşterii salariului minim.
Boom-ul cheltuielilor a dus anul trecut la o creştere economică de aproape 7% iar vânzările de maşini nou au înregistrat în primul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Dar nu toată lumea este indiferentă la preţuri - autorităţile de reglementare, care se întreabă dacă magazinele profită de obiceiurile cumpărătorilor, au început o investigaţie privind fixarea preţurilor în rândul retailerilor. Rezultatul ar putea interesa Banca Naţională a României (BNR), conchide Bloomberg.
Martie 2018 a fost a doua lună consecutivă în care România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4%.
În luna februarie rata anuală a inflaţiei a fost de 3,8%, de asemenea cea mai mare din UE, arată datele Oficiului European de Statistică (Eurostat).
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a crescut în luna martie 2018 până la 1,5%, de la un nivel revizuit de 1,4% în februarie 2018. În rândul statelor membre UE, rate anuale mai mari au fost înregistrate în România (4%), Estonia (2,9%), Slovacia şi Lituania (ambele cu un avans de 2,5%).
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat recent, într-o emisiune televizată, că “sub nicio formă” nu este de acord cu ideea că inflaţia ar fi generată de politicile de creştere a veniturilor românilor.
El a enumerat printre cauzele creşterii preţurilor modul ”în care nu colaborează BNR cu Guvernul României”, şi chiar a sugerat “acţiune coordonată” a BNR, preşedintelui şi firmelor străine.
Pe acelasi subiect: