"Si in 2012, ca in fiecare an de la declansarea crizei, industria lactatelor a fost afectata de factori care au pus mari presiuni pe profitabilitate: scaderea puterii de cumparare, micsorarea consumului, cota TVA mare, cresterea pretului materiei prime si a altor cheltuieli, fluctuatii valutare, seceta. In 2012 am planificat bugetul si am gandit strategia astfel incat sa fim profitabili, cu o stabilitate a afacerilor", a declarat, intr-un comunicat, Raul Ciurtin, presedintele si directorul general al Albalact. 

Albalact va acorda actionarilor un dividend brut de 0,0105 lei/actiune aferent profitului din 2012.

Potrivit informatiilor de pe piata Rasdaq, existente din anul 2000, Albalact nu a mai acordat dividende pana la propunerea din acest an. 

"Urmarim consolidarea pozitiei in categoriile in care suntem lideri (lapte, smantana, unt) si cresterea in alte categorii (iaurt, branzeturi), cu mentinerea profitabilitatii. Alta prioritate pentru Albalact in 2013 este diversificarea portofoliului cu extinderi de gama si lansari de produse noi. Anul 2013 nu va fi un an mai usor, insa exista in continuare oportunitati de dezvoltare a business-ului. Sunt si categorii in lactate care cresc si vor continua sa creasca, iar noi mizam pe ele", a mai spus Ciurtin. 

In 2012, Albalact a dublat capacitatea de productie a fabricii Raraul din Campulung Moldovenesc pentru fabricarea branzei de vaci, produs care a adus Albalact pe locul 2 in topul producatorilor de branza proaspata de vaci, cu o cota valorica de 9%. 

Potrivit companiei, Albalact ocupa pe locul 3 in topul producatorilor de lactate din Romania, cu un portofoliu de peste 80 de sortimente de lactate sub marcile Fulga, Zuzu, Fruzu, De Albalact si Raraul. 

Compania este controlata de omul de afaceri Raul Ciurtin, care detine indirect 42,53% din actiunile Albalact, prin doua firme inregistrate in Cipru, Crisware Holdings (26,86%) si Croniar Holdings Limited (15,67%).  In actionariat se mai regaseste fondul de investitii RC2, inregistrat si el in Cipru. Fondul detine 25,45% din actiunile Albalact. 

Actiunile Albalact au incheiat sedinta bursiera de vineri au stagnat la 0,1345 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 87,7 milioane lei (20,3 milioane de euro).