(P) De ce angajații trebuie să poarte echipamente de protecție?
Echipamentele de protecție au rolul important de a proteja angajații care își desfășoară activitățile profesionale în condiții speciale, de a menține igiena la locul de muncă și de a preveni nenumărate riscuri și eventuale accidente.
Care sunt principalele echipamentele de protecție?
Echipamentele de protecție individuală pot include articole precum căști de protecție, mănuși, ochelari, combinezoane HAZMAT, îmbrăcăminte cu vizibilitate ridicată, încălțăminte de siguranță, hamuri de siguranță, dopuri și căști pentru protecția urechilor și echipament de protecție respirator. În situații particulare, pot fi produse echipamente individuale de protecție, precum salopetele de unică folosință.
Sunt angajații obligați să furnizeze echipamente de protecție angajaților?
Angajatorii au obligația respectării normelor europene și celor naționale, precum Legea nr. 319/14.07.2006 actualizată, privind securitatea și sănătatea în muncă, iar în conformitate cu art. 6 din lege, intră în obligația acestora furnizarea și utilizarea de echipamente de protectie individuale la locul de muncă. Calitatea acestora este garantată prin atestarea de către Societatea Română pentru Certificare Rocert în domeniul confecționării de haine de lucru.
Este important echipamentul de protecție pentru angajați?
Atât angajații, cât și angajatorii trebuie să știe că Inspecția Muncii desfășoară periodic acțiuni de control, iar, în cazul nerespectării legislației în materia securității și sănătății în muncă, aplică amenzi usturătoare, menite să responsabilizeze ambele părți.
În cazul nerespectării prevederilor legale și accidentărilor la locul de muncă, consecințele pot fi extrem de grave atât pentru angajator, cât și pentru angajat. De exemplu, în cazul în care are loc un accident de muncă soldat cu încapacitatea temporară de muncă sau chiar cu decesul angajatului, alături de amendă considerabilă, se poate suspendă sau înceta activitatea firmei, iar personale responsabile de protecția muncii pot ajunge să fie urmărite penal.
Iată câteva tipuri de echipamente de protecție care pot feri angajații și angajatorii deopotrivă de evenimente neplăcute:
Căsca-siguranță pentru cap
Purtarea căștii este unul dintre cele mai importate elemente protecție, întrucât acestea previn accidentările la nivelul capului. Este indicată purtarea echipamentelor de protecție robuste și ușoare, fabricate din materiale rezistente precum calota din fibră de sticlă și policarbonat, adaptate la condițiile de lucru. În prezent, poți găsi modele elegante sau care să includă opțiuni suplimentare precum posibilitatea dotării cu lanternă frontala, hușa interioară reglabila și prevăzute cu aerisire pentru a permite respirația pielii capului.
Mănușile-protecția mâinilor
Mâinile și degetele sunt frecvent accidentate, iar protecția lor este esențială. Atunci când angajații sunt dotați cu echipamente de protecție corespunzătoare pentru mâini, aceștia sunt feriți de:
• vibrații puternice;
• tăieturi provocate de materiale ascuțite;
• frig, căldură sau alte condiții atmosferice deosebite;
• eventuale riscuri bacteriologice;
• stropii substanțelor chimice s.a.
Încălțămintea-protecția picioarelor
Chiar și picioarele au nevoie de protecție serioasă. Bocancii, pantofii, cizmele sau saboții sunt o soluție ideală când vrei să utilizezi echipamente de protecte, în special atunci când vrei să protejezi labă piciorului împotrivă greutăților mari care pot cădea pe această sau când activitatea se desfășoară în medii umede.
Foarte multe dintre accidentele industriale sunt cauzate sau declanșate de alunecarea pe suprafețe umede, mai ales în anotimpul rece, care favorizează apariția zăpezii sau gheții.
Aceste echipamente de protecție sunt larg utilizate și este important că acestea să fie produse din piele naturală sau PVC, care le face să fie rezistente la apa, noroi, uleiuri, acizi, baze, produse petroliere, tensiuni de lucru ridicate s.a. Pentru o bună utilizare a echipamentelor de protecție și un bun confort, se recomanda utilizarea șosetelor speciale, care aduc un plus de confort.
Costume și veste-îmbrăcăminte pentru protecția generală a corpului
Prevenirea accidentelor este importantă pentru orice activitate periculoasă, precum șantierele de construcție, activități la mare înălțime sau activități în domeniul electricității. Din acest motiv, angajații trebuie să poarte echipamente de protecție, costume dintr-una sau două piese, pentru protecția și igiena personală, veste reflectorizante pentru o bună vizibilitate și pantaloni din țesături puternice, pentru prevenirea accidentărilor la nivelul membrelor inferioare.
De cele mai multe ori, aceste echipamente de protecție pot fi personalizate cu ajutorul tehnicilor speciale de imprimare prin termotransfer, broderie sau serigrafie, pentru a fi confortabile și a avea un aspect casual, iar companiile pot beneficia în același timp de o imagine pozitivă.
Nu uitați că prevenția este întotdeauna mai bună decât vindecarea, iar demersul cel mai inteligent și eficient este să fii pregătit pentru ce poate fi mai rău. În cazul activităților periculoase, alege echipamente de protecție profesionale, care te pot feri de întâmplări nefericite!