Sistemul de transfer internațional de bani Profee este unul dintre acestea. Însă nu a fost întotdeauna așa. Citiți articolul pentru a afla cum în zilele noastre să transferați bani mai profitabil, ce metode există, precum și cine va beneficia la transferul de bani în România și cum s-a format migrația forței de muncă românești în Europa.
 
Migrația forței de muncă din România - origini

Schimbările geopolitice din Europa de la sfârșitul anilor '80 au provocat schimbări sociale și economice semnificative în România, ceea ce a dus la oportunități limitate de dezvoltare personală sau economică. Aceste dificultăți au fost principalii factori de stimulare care i-au încurajat pe români să emigreze în țările care promiteau oportunități mai mari.
 
Peste 5 milioane de români au emigrat în cei peste 33 de ani care au trecut de la revoluția din 1989. Aceștia trimit înapoi transferuri, iar când se întorc, aduc cu ei noi competențe și relații. De asemenea, migrația a prevenit problemele sociale grave în România, oferind locuri de muncă celor care altfel ar fi fost șomeri, în special în anii de dificultăți economice. Unii sociologi și politologi susțin, de asemenea, că plecarea din țara de origine a unei populații tinere, de sex masculin, atrase de riscuri și adesea slab calificate a dus la o mai mare stabilitate socială.
 
Pe de altă parte, migranții și familiile lor, în special copiii și persoanele în vârstă, sunt vulnerabili atât în fața autorităților, cât și la nivel personal. Acest lucru ar putea contribui la radicalizare: diaspora tinde spre partidele care par a fi anti-establishment.
 
S-a afirmat că migrația forței de muncă înalt și slab calificate privează România de oportunități de creștere. Cu toate acestea, această afirmație pare populistă, cu foarte puține date care să o susțină sau să o infirme. În timp ce este intuitiv evident că întoarcerea migranților cu înaltă calificare va reprezenta o oportunitate pentru economia românească, este mult mai puțin evident că economia sau statul este capabil să capitalizeze în mod eficient această oportunitate.
 
Rezultatele sondajelor de opinie arată că majoritatea românilor iau în considerare posibilitatea de a se muta temporar - pentru aproximativ 10-15 ani - în țările mai favorabile din UE. La sfârșitul acestei perioade, ei intenționează să se întoarcă în țara natală.
 
Pe de altă parte, chiar și în România, locurile de muncă vacante lăsate de cetățenii români sunt ocupate treptat de imigranți din Asia, în special din Nepal, India și Pakistan. Ca urmare, există schimbări notabile în structura pieței muncii.
 
Mai mult decât atât, diaspora românească însăși a suferit schimbări în ultimii ani. Numărul imigranților cu studii a crescut, în special în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania. A crescut și numărul femeilor imigrante. Copiii imigranților sunt mult mai bine integrați în societatea din țările de destinație și nu mai văd România ca pe un loc în care ar dori să se întoarcă.
 
Cu toate acestea, reemigrarea are și ea loc. Cei care se întorc se luptă din ce în ce mai mult pentru a găsi posturi în structurile guvernamentale sau de afaceri existente, deoarece sunt mai puțin familiarizați cu situația internă a țării. Prin urmare, aceștia devin adesea lucrători independenți și își deschid propriile afaceri.
 
În prezent, cele mai mari diaspore românești se află în Italia (1.083.000 de persoane), Spania (1.080.000), Germania (800.000), Marea Britanie (540.000), SUA (448.000) și Canada (216.000).
 
Dintre țările Uniunii Europene, diasporele pot fi identificate și în Franța (133.000 de persoane), Austria (132.000), Belgia (105.000), Danemarca (43.000), Portugalia (40.000), Olanda (35.000), Suedia (34.000) și Ungaria (31.000). Alți 100.000 de români trăiesc în Irlanda, Norvegia, Republica Cehă, Slovacia, Finlanda și Cipru.
 
Cei mai mulți dintre ei păstrează legături culturale strânse de familie cu țara de origine și trimit periodic transferuri bănești în România.
 
Câți bani sunt trimiși în România din Europa

În fiecare an, emigranții români trimit transferuri în valoare de miliarde de euro. În 2017, România a primit 3,588 miliarde de euro din transferurile trimise de emigranții români către țara lor, ceea ce corespunde la aproximativ 1,9% din PIB. Cu un an mai devreme, transferurile către România s-au ridicat la 3,484 miliarde de euro.
 
În comparație cu țările vecine, această cifră este relativ scăzută: potrivit Băncii Mondiale, transferurile reprezintă aproximativ 20% din PIB în Moldova, 14% în Ucraina, 9% în Serbia, 3,5% în Bulgaria și 3% în Ungaria. Cu toate acestea, aceste transferuri pot reprezenta resurse financiare semnificative pentru familiile emigranților români.
 
Conform distribuției geografice a diasporei românești, 90% din transferuri provin din țările UE. Nivelul transferurile trimise în România din străinătate este puternic afectat de cataclismele economice din principalele țări de destinație ale emigranților români: deși au crescut cu aproape 70% între 2005 și 2008, acestea au scăzut foarte mult după 2008. Și au început să crească din nou abia în 2015.
 
În 2021, în România au fost trimise transferuri în valoare de peste 8 miliarde de euro către persoane fizice. Această sumă reprezintă deja aproximativ trei procente din produsul intern brut al țării. Potrivit experților, volumul transferurilor către România va crește până la 9 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2023.
 
Cum trimit românii bani acasă?

Potrivit datelor UE, 6% dintre migranții care muncesc încă trimit  bani în România prin curieri sau îi aduc rudelor și prietenilor lor pe cont propriu. Aceștia sunt adesea lucrători sezonieri sau acei migranți de muncă care lucrează prin rotație. Alți 8% dintre cei care transferă în mod regulat bani din Regatul Unit și din Europa continentală în România o fac prin intermediul oficiilor poștale.
 
Potrivit estimărilor experților, transferurile bancare prevalează în continuare asupra altor modalități de a trimite bani în România. Acestea reprezintă până la 60% din transferurile până la sfârșitul primei jumătăți a 2023. În același timp, ponderea a scăzut imediat cu 7 puncte procentuale pe parcursul anului. Încă de la sfârșitul anilor 2010, sistemele de transferuri de bani fără deschiderea unui cont bancar au pătruns pe locul al doilea, întrecând transferurile poștale. Totuși, la început, acestea erau companii tradiționale care trimiteau transferuri în numerar. Adică, pentru a trimite un transfer, trebuia să se viziteze biroul unei astfel de companii, să se completeze documente, să se dea banii casierului, să se plătească un comision și să se primească confirmarea transferului.
 
Cu toate acestea, începând din 2020, serviciile online de trimitere a banilor au început să "mănânce" în mod activ cota jucătorilor tradiționali. În esență, astfel de servicii sunt o aplicație în telefon, iar totul de ce ai nevoie pentru a trimite bani prin intermediul acestor aplicații este un card bancar, un smartphone și acces la internet. Datorită comodității de a putea trimite bani de oriunde și oricând, serviciile câștigă popularitate cu ușurință.
 
În prezent, ponderea platformelor "cash" pentru trimiterea de fonduri este de 14%. Serviciile online sunt folosite de 12% dintre migranții de muncă pentru a trimite bani în România. Liderul pe acest segment în creștere rapidă este sistemul de transfer de bani Profee, care trimite bani din țările din Spațiul Economic European către peste 60 de destinații din întreaga lume.
 
În acest articol am decis să analizăm avantajele și dezavantajele celor mai populare modalități de a trimite bani în România din restul Europei.
 
Trimiterea de numerar în România prin curierat sau de sine stătător

Trimiterea de transferuri de bani în numerar în România sau în orice altă țară prin intermediul unui curier poate fi periculoasă din mai multe motive:
 
1. Riscul de furt

Banii cash reprezintă un activ fizic care poate fi ușor furat sau pierdut în timpul transportului. Curierii pot fi ținta infractorilor care cunosc bunurile valoroase pe care le transportă, punând în pericol atât curierul, cât și expeditorul.

2. Lipsa trasabilității

Atunci când trimiteți numerar prin curierat, de obicei, nu aveți posibilitatea de a urmări în timp real coletul. Astfel, este dificil să știți unde se află banii și dacă au fost livrați în siguranță.

3. Nu există nicio garanție de livrare

Este posibil ca serviciile de curierat să nu fie la fel de fiabile ca instituțiile financiare recunoscute sau serviciile de transfer de bani. Există riscul ca banii să nu ajungă niciodată la destinatar și să nu vă puteți recupera fondurile.

4. Posibilitatea de fraudă

Trimiterea de numerar prin curierat este o metodă folosită pe scară largă de escroci. Aceștia se pot da drept destinatari legitimi, convingându-i pe expeditori să trimită numerar, dar dispar cu banii.

5. Consecințe juridice și fiscale

În funcție de suma de bani trimisă, pot exista consecințe juridice și fiscale atât pentru expeditor, cât și pentru destinatar. Nedeclararea tranzacțiilor mari în numerar poate avea consecințe juridice.

6. Cursul de schimb și comisioanele

Este posibil să nu obțineți cel mai bun curs de schimb atunci când trimiteți numerar, iar curierii percep adesea comisioane mari pentru trimiterea de numerar.

7. Lipsa de documentație

Trimiterea de bani prin canale financiare legitime oferă o documentație care poate fi utilă pentru păstrarea evidenței și soluționarea litigiilor. Atunci când trimiteți bani prin curier, cel mult vă puteți aștepta să primiți o chitanță de la curier.

Pentru a evita aceste riscuri, este de obicei mai sigur să folosiți instituții financiare sau servicii de transfer de bani de încredere atunci când trimiteți bani în România. Aceste servicii oferă o mai bună securitate, urmărire și protecție juridică, reducând probabilitatea de fraudă și de pierdere a banilor.

Transferul internațional de bani către România folosind criptomonedele

Trimiterea unui transfer de criptomonede din Marea Britanie și din Europa continentală în România implică mai mulți pași. Iată un ghid general despre cum să o faceți.

1. Alegeți o criptomonedă

Decideți ce criptomonedă doriți să folosiți pentru transfer. Bitcoin (BTC) și Etherium (ETH) sunt utilizate în mod obișnuit, dar puteți folosi și altele, dacă atât dvs., cât și destinatarul aveți portofele care acceptă aceste monede.

2. Setați portofelul

Dacă nu aveți deja un portofel de criptomonede, trebuie să creați și să configurați unul. Puteți utiliza un portofel software (aplicație online sau mobilă) sau un portofel hardware (dispozitiv fizic). Asigurați-vă că alegeți un furnizor de portofele de încredere.

3. Reîncărcați portofelul

Va trebui să achiziționați criptomoneda pe care doriți să o trimiteți. O puteți cumpăra de pe o bursă de criptomonede folosind lire sterline, euro sau orice altă monedă națională europeană. Unele dintre bursele populare care se deservește și clienții români includ Coinbase, Kraken și Binance.

4. Verificați detaliile portofelului de criptomonede al destinatarului

Asigurați-vă că persoana din România are un portofel de criptomonede și dați-i adresa portofelului dumneavoastră.

Asigurați-vă că toate datele sunt corecte, deoarece tranzacțiile cu criptomonede sunt ireversibile, iar trimiterea la o adresă greșită poate duce la pierderea fondurilor.

5. Confirmați tranzacția și transferați fondurile

După ce confirmați tranzacția, aceasta va fi transmisă rețelei de criptomonede pentru procesare. În funcție de criptomoneda pe care o utilizați, confirmarea tranzacției și adăugarea acesteia în blockchain poate dura ceva timp. Bitcoin, de exemplu, poate dura de la câteva minute până la câteva ore.

7. Urmărirea tranzacției

Puteți utiliza browserele blockchain sau istoricul tranzacțiilor din portofelul dvs. pentru a urmări transferul. Confirmați destinatarului că fondurile au fost primite.

8. Securitatea și impozitele

Fiți conștienți de riscurile de securitate asociate cu tranzacțiile cu criptomonede și luați în considerare utilizarea celor mai bune practici, cum ar fi autentificarea cu doi factori (2FA) și parole unice puternice. De asemenea, fiți conștienți de orice obligații fiscale asociate tranzacțiilor cu criptomonede atât în România, cât și în țara din care trimiteți fondurile, deoarece normele fiscale pot varia.

9. Aspectele cursului de schimb

Prețurile criptomonedelor pot fi foarte volatile. Pregătiți-vă pentru fluctuații ale cursului de schimb ale lirei sterline și ale criptomonedei pe care o trimiteți.

Fiți întotdeauna precauți atunci când trimiteți criptomonede, deoarece tranzacțiile sunt ireversibile, iar greșelile pot duce la pierderea de fonduri. Verificați de două ori toate detaliile înainte de a confirma orice tranzacție și luați în considerare posibilitatea de a cere sfatul unui profesionist financiar dacă aveți îndoieli sau întrebări cu privire la transferurile de criptomonede și la impozitare.

Cum să trimiteți bani în România prin transfer bancar și servicii de transfer de bani online

Trimiterea unui transfer bancar din Marea Britanie, Germania, Italia și alte țări europene în România se poate face prin intermediul canalelor bancare tradiționale sau prin intermediul serviciilor de transfer de bani online. Fiecare metodă are propriile particularități și potențiale dezavantaje. Iată o prezentare generală a celor două opțiuni:

Cum să trimiteți un transfer bancar tradițional

1. Vizitați o sucursală bancară

Pentru a iniția un transfer bancar internațional, de obicei trebuie să vă deplasați la sucursala locală a băncii dumneavoastră. Aduceți cartea de identitate, detaliile contului și informațiile bancare ale destinatarului, inclusiv codul IBAN (International Bank Account Number) și codul SWIFT/BIC.
 

2. Finalizați cererea de transfer

Completați formularele necesare sau contactați reprezentantul băncii dumneavoastră pentru a solicita un transfer. Va trebui să furnizați detalii precum numele destinatarului, numărul de cont, IBAN, suma pe care doriți să o trimiteți și moneda.
 

3. Cursul de schimb

Băncile tradiționale pot oferi rate de schimb mai puțin competitive în comparație cu serviciile de transfer de bani online. Acest lucru poate avea ca rezultat faptul că destinatarul primește mai puțini bani.
 

4. Comisioanele

Băncile tradiționale deseori percep comisioane mai mari pentru transferurile internaționale, care pot varia în funcție de bancă și de suma transferată.
 

5. Timpul de procesare

Livrarea unui transfer bancar către destinatar poate dura câteva zile lucrătoare, în funcție de băncile implicate și de băncile corespondente intermediare.
 

6. Siguranța

Transferurile bancare sunt, în general, considerate sigure, deoarece sunt supuse unor măsuri stricte de reglementare și securitate.
 

În comparație cu un transfer bancar, serviciile de trimitere de bani online par mai preferabile. Să luăm drept exemplu Profee, o platformă pentru transferuri transfrontaliere rapide, și să analizăm avantajele acesteia.
 
Comoditatea

Pentru a transfera bani prin Profee, totul de ce aveți nevoie este un smartphone, un card bancar (sau un cont) și acces la internet. Nu este nevoie să mergeți la o bancă, la un oficiu poștal, să așteptați în rând, să vă întâlniți cu un curier și să pierdeți timpul care ar putea fi dedicat unor lucruri mult mai importante. Spre deosebire de multe alte servicii, puteți transfera bani în Profee prin intermediul aplicațiilor iOS și Android, precum și prin intermediul Profee.com.

Întregul proces, de la descărcarea aplicației până la transferul reușit, durează 5-7 minute, chiar și pentru cei care nu au mai folosit niciodată astfel de servicii. Cât de simplă și prietenoasă este interfața pe care o folosește Profee. Următoarele transferuri pot fi trimise în câteva click-uri, deoarece datele de plată sunt salvate în istoricul transferurilor. Foarte convenabil!
 

Comisioanele și cursul de schimb competitiv

Datorită faptului că Profee nu are birouri, mai puțini angajați și salarii, precum și faptului că majoritatea proceselor sunt automatizate, serviciul cheltuiește mai puțini bani, ceea ce înseamnă că are nevoie de mai puțini bani pentru a ajunge la profit. Astfel, Profee și, în general, serviciile de transfer online pot oferi utilizatorului condiții mai favorabile pentru trimiterea banilor.
 
În special, Profee nu percepe niciun comision pentru transferurile către România (și nici către Moldova, de altfel). Asta înseamnă zero absolut - nimic. Iar cursul de schimb cel mai favorabil la un moment dat este asigurat de sistemul de monitorizare a cursului de schimb valutar al companiei. Acest soft bazat pe inteligență artificială monitorizează în permanență ofertele de schimb valutar ale monedelor europene în lei românești de la aplicațiile și băncile concurente, compară ratele cu valorile de schimb și oferă cea mai favorabilă ofertă în momentul în care utilizatorul a deschis calculatorul Profee. Am comparat - oferta este, într-adevăr, cea mai favorabilă.
 
În plus, Profee oferă un așa-numit curs promoțional pentru primul transfer din Marea Britanie și Europa continentală către România. Adică o valoare de conversie și mai avantajoasă a monedelor europene în lei.

Viteza transferului și gama largă de posibilități

Transferurile de bani sunt, de obicei, mai rapide în comparație cu băncile tradiționale. De exemplu, transferurile de bani Profee de la card la card sunt aproape instantanee, 90% dintre transferuri nu durează mai mult de două minute. Acesta este un avantaj cheie al serviciului față de jucătorii tradiționali din industrie. La urma urmei, există adesea situații în care destinatarul are nevoie de bani cât mai repede posibil și pur și simplu nu există posibilitatea de a aștepta un transfer timp de mai multe zile.
 

Cu ajutorul lui Profee poți trimite bani și din contul tău bancar, folosind Apple Pay și Google Pay. Primirea fondurilor în România este posibilă nu doar în lei, ci și în euro.
 
Transparența 

Comisioanele și ratele de schimb în Profee sunt afișate în mod transparent. Pe calculator, expeditorul vede întotdeauna suma finală care urmează să fie creditată pe cardul destinatarului. Nu există comisioane și taxe ascunse în cadrul serviciului - aceasta este poziția de principiu a echipei Profee.
 
Accesibilitatea

Spre deosebire de bănci, oficii poștale și curieri, transferurile internaționale de bani de la Profee sunt disponibile 24/7. Totul de ce aveți nevoie pentru a trimite banii este accesul la internet. Puteți trimite bani acasă, la plimbare, în timp ce călătoriți, la sala de sport, între timp, când faceți alte lucruri sau vă relaxați.

O mică instrucțiune despre cum să trimiteți prin Profee

●   Descărcați aplicația din App Store, Google Play, autorizați-vă în ea sau pe Profee.com cu ajutorul codului din SMS.
 
●   În calculator, selectați țările din și către care transferați banii. Specificați suma transferului în euro sau în moneda națională a țării din care trimiteți fonduri - aceasta este convertită automat în lei românești.
 
●   Introduceți datele destinatarului: numele, prenumele și numărul cardului.
 
●   Completați datele cardului dumneavoastră, puteți trimite transferul prin Google Pay, Apple Pay sau din contul dumneavoastră bancar.
 
●   Confirmați toate datele și apoi transferul propriu-zis prin SMS de la banca dumneavoastră. Atât! Banii vor ajunge la destinatar într-un minut.
 
Profee se poziționează ca un serviciu de transfer internațional de bani de încredere. Compania a primit o serie de premii, inclusiv titlul de "Best Global Remittance Company-2023" din partea prestigioaselor FinTech Awards și "Best Customer-Centric Fintech Company" în cadrul Security Awards 2023, organizat anual de către prestigioasa revistă Corporate Vision Magazine.
 
Ratingul Profee pe Trustpilot, cea mai mare platformă din lume pentru recenzii ale utilizatorilor despre produse și servicii, este de 4,7 stele din 5 posibile, ceea ce indică siguranța și încrederea ridicată a clienților serviciului.