(P) 7 criterii de care să ții cont când alegi o imprimantă portabilă
Imprimanta portabilă a devenit un echipament indispensabil pentru o mulțime de activități care presupun rapiditate și mobilitate. Indiferent că ești la birou, în mașină sau pe teren, un astfel de dispozitiv te ajută să tipărești orice ai nevoie, de la documente, facturi și chitanțe până la fotografii sau etichete.
Tot mai des întâlnită în diverse domenii economice, imprimanta mobilă este un instrument periferic pe care îl poți conecta foarte ușor la calculator, laptop, smartphone ori tabletă.
De pildă, o imprimantă Datecs nu trebuie să lipsească din magazine, cabinete medicale, farmacii, din sediile firmelor de curierat sau din activitățile comerciale door-to-door.
Totuși, pentru a identifica mai ușor modelul potrivit nevoilor tale trebuie să iei în considerare câteva caracteristici utile ale acestui aparat.
1. Tipul imprimantei portabile
Este indicat să alegi imprimanta portabilă în funcție de specificul afacerii, de preferințele și necesitățile tale. În funcție de utilitatea lor, există echipamente speciale pentru tipărirea documentelor, fotografii, etichete, bonuri și chitanțe.
Imprimanta portabilă pentru documente printează diferite facturi, contracte, rapoarte ori avize de expediție pe hârtie în format A4. Anumite modele pot fi compatibile chiar și cu imprimare foto, mai ales că permit atât tipărirea alb-negru cât și color.
Specializată pe imprimarea bonurilor sau chitanțelor pe role de hârtie termică, imprimanta portabilă destinată acestei activități se conectează cu rapiditate la alte aparate și terminale mobile.
Dispozitivul dedicat pozelor permite imprimarea fotografiilor pe formatul standard 15x10 cm sau ceva mai mare, în timp ce imprimanta portabilă pentru etichete este special concepută ca să tipărească etichete de diferite dimensiuni în condiții optime.
2. Tehnologia de imprimare
Discutăm în general de echipamente portabile cu jet de cerneală sau inkjet și termice. Prima categorie funcționează pe baza unor cartușe de cerneală care trebuie reîncărcate sau înlocuite atunci când se golesc. De cealaltă parte, imprimanta portabilă termică nu necesită achiziția de cartușe, poate fi alimentată cu diferite tipuri de hârtie termică și imprimă continuu, timp de mai multe ore.
3. Formatul de imprimare
Acest aspect se referă la dimensiunea maximă a mediului de tipărire. Cea mai mare dimensiune pentru o imprimantă portabilă este standardul A4, însă un dispozitiv performant trebuie să permită reglaje care să asigure și o tipărire pe hârtie A5, B5 sau oricare alt format mai mic. În cazul aparatului cu role, lățimea hârtie poate fie de 58, 62, 70 sau 80 de mm, specifică pentru etichete, bonuri și chitanțe, în funcție de varianta dorită.
4. Performanța de tipărire
Ținând cont de dimensiunile sale reduse comparativ cu un produs tradițional, imprimanta portabilă are performanțe foarte bune. Viteza de tipărire poate varia între 30 și 127 mm/secundă, în timp ce o valoare potrivită pentru rezoluția imprimării este de cel puțin 203 dpi. Însă, dacă pentru documentele text este suficientă o rezoluție de 2003-300 dpi, în cazul fotografiilor este recomandată o valoare mult mai mare. Trebuie să știi că o rezoluție mai înaltă înseamnă un consum ridicat și timp de imprimare mai lung.
5. Conectivitate
Un lucru important de care trebuie să ții cont atunci când alegi o imprimantă portabilă îl reprezintă modalitățile de conectare cu dispozitivele de pe care vei da comanda de imprimare. În cazul unui echipament mobil, ai nevoie de flexibilitate ridicată, mai ales dacă îl folosești des în deplasări. Conexiunea Wifi și Bluetooth este absolut necesară ca să imprimi direct de pe dispozitivele inteligente. Conectorul USB rămâne cea mai bună variantă pentru a folosi un laptop sau stick-uri de memorie, însă nici varianta NFC nu este de neglijat dacă ai nevoie de conectare și configurare rapidă.
6. Autonomia bateriei
Portabilitate înseamnă să îți poți desfășura activitatea fără grija cablurilor sau a conectării la o priză. De aceea, produsul pe care îl vei alege trebuie să dispună de un acumulator reîncărcabil cu o capacitate de funcționare extinsă. Majoritatea imprimantelor portabile au baterii de tip Li-Ion, iar autonomia unui produs bun ajunge până la 20.000 de linii per acumulator complet încărcat.
7. Dimensiune și greutate
O greutate redusă și dimensiuni compacte sunt întotdeauna de dorit atunci când folosim o imprimantă portabilă. Un astfel de dispozitiv trebuie să fie ușor de manevrat și de transportat, mai ales dacă este utilizat de agenții de teren, de exemplu pentru servicii de curierat sau parcare.
Imprimanta portabilă pentru documente trebuie să încapă într-o geantă de laptop bine compartimentată dacă obișnuiești să te deplasezi frecvent în afara orașului sau chiar a țării.
Folosirea imprimantei portabile își dovedește eficiența pe termen lung, mai ales dacă te afli tot timpul în mișcare. Oriunde te-ai afla, imprimanta portabilă îți oferă confort sporit, tipărire rapidă și de calitate, pentru a face față cu brio tuturor provocărilor de business.