Indiferent de motiv, există diverse metode prin care să economisești bani atunci când faci asta.
 
1. Planul
 
Începe prin a răspunde unor întrebări.
 
-Ce reparații esențiale ai de făcut – instalația electrică, instalația sanitară, sistemul de încălzire, geamuri?
-Chiar toate camerele au nevoie de o revopsire a pereților și a tavanelor?
-Cât din mobilierul sau accesoriile din casă nu mai pot cu adevărat fi salvate?
-Există zone unde o curățenie intensivă ar scoate la lumină frumusețea ascunsă?
-Investițiile pe care le faci sunt influențate de trendurile pieței?
-Vrei să închiriezi apartamentul, să-l vinzi sau să-l faci și mai frumos pentru tine?
 
În momentul în care analizezi motivele din spatele deciziei, s-ar putea să descoperi că unii pași pe care iti propuseseși să-i parcurgi nu sunt neapărat necesari.
 
Planul înseamnă și o analiză a materialelor disponibile pe piață. O comparație de prețuri, dar și de soluții tehnice începe printr-o documentare. Din fericire, poți intra pe internet, pe site-ul unui magazin specializat pe materiale de construcții pentru a-ți face o idee. Poți să vezi pe site-ul Mathaus, de exemplu, o plajă mare de plăci ceramice sau de parchete laminate și nu numai.
 
2. Igienizare
 
Poate părea un pic exagerat, dar există tot felul de soluții de curățare care pot reîmprospăta aspectul unor elemente din casă. De exemplu, poți renunța la cumpărarea unei căzi noi dacă reușești să oferi albul original prin revopsire.
 
Aragazul poate părea învechit, dar uneori o soluție degresantă puternică s-ar putea să șteargă murdăria și să-l facă să arate ca nou
 
Mobilierul din bucătărie poate fi foarte bun așa cum e, printr-o simplă schimbare a blatului de bucătărie, iar faianța din baie poate fi vopsită în loc să fie schimbată.
 
Ideea este că multe dintre obiectele pe care voiai să le înlocuiești pot fi făcute să arate impecabil.
 
3. Refolosire
 
Sigur că ai nevoie de niște găleți de vopsea, câteva unelte precum trafaletul, pensula și banda de protecție a tâmplăriei, dar mai departe de asta s-ar putea să poți refolosi o serie de lucruri din casă printr-o simplă reparație.
 
Scaunele pot fi tapisate, la fel și fotoliile sau canapelele. Dulapurile, noptierele și în general orice fel de mobilier poate fi restaurat, revopsit sau regândit.
 
Ai putea face un dressing mare din două dulapuri mai mici pe care le reconfigurezi. Tot ce ai nevoie este de un ferăstrău, o bormașină și o proiectare atentă înainte.
 
4. Întreabă în jur
 
O altă metodă de a economisi bani când îți renovezi locuința este să apelezi la familie și prieteni. Mai întâi, pentru că de multe ori avem lucruri pe care nu le mai folosim, dar care pentru alți oameni s-ar putea să fie utile. Pentru tine, asta poate însemna mobilier sau accesorii la un cost mic sau chiar inexistent.
 
Apoi, pentru că se întâmplă frecvent ca cei din jurul nostru să se fi întâlnit cu situații similare sau chiar să aibă niște idei inedite de amenajare care să ne fie de folos. În plus, s-ar putea să sară în ajutorul nostru măcar și pentru a ne învăța câteva trucuri utile.