(P) 20 de Metode Prin Care Putem Elimina Plasticul din Viaţa Noastră
Astăzi, plasticul este absolut pretutindeni. Îl regăsim în ambalaje, recipientele de băuturi, la produsele şi ustensilele de înfrumuseţare şi, din nefericire, chiar şi în mâncare.
Iată care sunt o serie de metode pe care le poţi aplica pentru a elimina plasticul din viaţa ta:
1.Renunţă la apa îmbuteliată. Transporta şi bea apă din recipiente de sticlă sau din inox. Mai poţi consuma apa direct de la robinet, de preferat atunci când ai instalat un sistem de filtrare a apei. Pentru a elimina o mare parte din plasticul pe care îl foloseşti acum, renunţa la apa îmbuteliată.
2. Foloseşte sacoșe reutilizabile când mergi la cumpărături. Este deja un semnal pe care îl dai şi celor din jurul tău, atunci când mergi la magazin cu o sacoşă reutilizabilă pe care o ai tot timpul la tine, în geanta sau în maşină. Încearcă să faci un calcul de câte pungi de plastic ai folosi într-o lună, de fiecare dată când mergi la cumpărături, şi vei constata că numărul acestora este destul de mare.
3. Cumpără cafea boabe. Dacă nu te-ai gândit până acum, pungile de cafea contribuie din plin la cantitatea imensă de plastic din viaţa ta. Din fericire, poţi opta pentru variante mai prietenoase cu mediul înconjurător. Astfel, poţi să cumperi cafea boabe vrac pe care vânzătorul ţi-o va da de fiecare dată într-o pungă de hârtie.
4. Cumpără condimente vrac. La fel ca şi în cazul cafelei, într-un magazin specializat de mirodenii le vei primi ambalate în pungi de hârtie.
5. Cumpără fructe şi legume, dar nu le pune în pungi de plastic. Foloseste pungile biodegradabile. Fie că le iei de la supermarket sau din piaţa poţi merge cu săculeţi refolosibili în care poţi pune aceste cumpărături.
6. Prepara pâinea în casă. Atunci când îţi pui în valoare calităţile de brutar şi te decizi să-ți prepari pâinea în casă, vei obţine un produs extrem de gustos şi sănătos şi în acelaşi timp ai ocazia să elimini din viaţa ta ambalajele de plastic în care se vinde pâinea.
7. Evită să mănânci mâncare comandată. Multe persoane obişnuiesc să-și comande prânzul atunci când sunt la serviciu sau să ia ceva la pachet în drum spre casă, pentru cină. Aceste preparate însă sunt de cele mai multe ori puse în recipiente de plastic şi vin însoţite şi cu tacâmuri din acelaşi material. Alternativele aici sunt cutiile si caserolele de unica folosinta biodegradabile.
8. Nu mai folosi paiele pentru băut. Când înţelegi cât de important este să elimini plasticul din viaţa ta, fiecare obiect la care poţi să renunţi este un pas înainte. De exemplu, renunţa să mai foloseşti pariurile de plastic şi bea direct din pahar sau foloseşte paiuri din sticlă.
9. Renunţă la băuturile răcoritoare şi apă minerală îmbuteliate în sticle de plastic.
10. Cumpără lactate în recipiente de plastic. Chiar dacă nu ai posibilitate de a achiziţiona produsele lactate direct de la sursă, în ultima vreme şi din supermarketuri ai ocazia să cumperi lapte, iaurt sau smântână ambalate în recipiente de sticlă. Este adevărat că preţul este mai mare decât la restul produselor de acelaşi tip, însă în acest fel ai ocazia de a face alte alegeri prin care mai elimini plasticul din viaţa ta.
11. Prepara cât mai multe ingrediente în casă. Pentru a evita să achiziţionezi produse ambalate în plastic, poţi începe să îţi faci în casa sosuri, maioneza, muştar, pe care le vei putea păstra apoi în borcane de sticlă.
12. Renunţă la guma de mestecat. Pe lângă faptul că mulţi medici susţin ca guma de mestecat poate afecta sănătatea dinţilor dar şi a stomacului, este important să ştii şi să realizezi că aceasta are în compoziţia din care este făcută şi plastic.
13. Nu mai folosi pahare şi veselă din plastic. Locul paharului de plastic poate fi cu uşurinţă luat de un pahar de sticlă, iar în locul farfuriilor şi tacâmurilor de plastic poţi să foloseşti veselă biodegradabilă, atunci când mănânci la serviciu sau la şcoală.
14. Prepară-ţi acasă iaurtul. Iaurtul este un alt produs care de regulă se regăseşte în coşul de cumpărături, în cantităţi considerabile. Ceea ce înseamnă că o cantitate mare de plastic urmează să ajungă apoi în natură. O alternativă la iaurtul din comerţ ambalat în plastic este chiar iaurtul pe care îl poţi prepara acasă. Operaţiunea este simplă şi nu implică deloc plasticul.
15. Produsele pentru curăţenie pot fi făcute în casă. Amestecul de oţet şi bicarbonat de sodiu şi-a câştigat de mult timp reputaţia că fiind ideal pentru a curăţa foarte multe locuri şi obiecte din casă. În acest fel, nu foloseşti substanţe toxice şi renunţi la recipientele de plastic ale produselor de curăţenie.
16. Renunţă la bolurile de plastic ale animalelor de companie. Atunci când vrei să scapi de cât mai mult plastic din jur, nu uita să renunţi şi la bolurile de plastic ale animalului de companie. Aşa cum tu nu ai nevoie de plastic în jurul tău, nici patrupedul tău nu are. Optează pentru boluri din inox pentru că sunt sigure şi nu se sparg.
17. Prepară-ţi în casa săpunul pentru rufe. Această variantă este fără substanţe chimice şi fără plastic.
18. Fă compost pentru grădină. În acest fel scapi de tot gunoiul din gospodărie şi îţi hrăneşti bine şi sănătos toată grădină.
19. Perie de păr şi periuţa de dinţi din lemn. Poţi elimina plasticul înlocuind clasicele periuţe de dinţi şi ustensile pentru păr cu versiuni confecţionate din lemn.
20. Înlocuieşte recipientele de plastic din bucătărie cu unele confecţionate din sticlă sau inox.