"Este foarte greu astazi ca politician sa iesi pe strada. Nimeni nu e fericit, nici Guvernul, pentru masurile care trebuie luate. Decizia Guvernului chiar daca este dura pentru unii cetateni ai Romaniei vine in mod direct in sprijinul mediului de afaceri. Mentinerea fiscalizarii creeaza premisele pentru crestere economica", a spus joi Videanu, la un forum economic.

El a mentionat ca majorarea taxelor ar fi introdus Romania pe o "orbita inflationista", despre care, in conditii de criza, nimeni nu poate sa stie unde se opreste.

"Cota unica de impozitare ramane unul dintre cele mai importante stimulente pentru mediul de afaceri, stimuleaza munca, in timp ce un sistem progresiv ar stimula nemunca", a adaugat Videanu.

Ministrul a aratat ca modernizarea statului este foarte importanta, pentru ca sectorul public este un element de blocaj pentru sectorul privat din cauza sistemului birocratic.

"Nu va ascund ca un ordin al ministrului este insotit de 11 semnaturi. Din cauza contradictiilor dintre diferitele directii din minister se amana adoptarea unor hotarari", a afirmat Videanu.

El a aratat ca in 2004 circa un milion de oameni lucrau in sectorul public, in prezent numarul ajungand la 1,4 milioane de persoane.

"Am crescut calitatea serviciilor publice oferite populatiei? Nu. Trebuie facuta aceasta restructurare. Avem o zona care nu are nicio vina - pensionarii. Din cauza deciziilor politice, intre 2007 si 2008 au crescut pensiile cu 84% fara sa tina cont de nivelul de productivitate", a precizat ministrul de resort.

In opinia sa, este foarte important ca Executivul sa incerce solutii in sectorul pensionarilor in vederea echilibrarii sectorului public de pensii.
 
"Circa 8.000 de oameni consuma cat 220.000 de oameni care beneficiaza de venitul minim garantat. Este oare corect? Este o intrebare retorica. In aceste conditii, Guvernul este obligat sa ia aceste masuri, primele in ultimii 20 de ani", a mai explicat Videanu.

Oficialul a adaugat ca masurile de reducere a cheltuielilor bugetare nu sunt suficiente pentru a asigura iesirea din criza, iar in perioada urmatoare, Guvernul va anunta mai multe masuri de sustinere a mediului de afaceri.

"Una dintre acestea este capitalizarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri astfel incat sa aiba capacitate de garantare de 1,5 miliarde de euro. Vrem sa gasim solutii cat mai simple pentru a da garantii", a conchis Videanu.

Autoritatile s-au angajat in negocierile cu FMI sa reduca cheltuielile publice, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8%, astfel incat salariile din sectorul bugetar ar urma sa scada cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru doua proiecte de lege, dintre care unul va contine masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivitatii si reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului dupa avizul CES.