Trei premieri, patru guverne, 79 de ministri cu portofoliu. Cu ce ne-am ales in ultimii patru ani?
Trei primi-ministri, patru guverne (sustinute de coalitii diferite), 79 de ministri cu portofoliu, in cele 4 guverne, in cabinete cu 16 ministere: ciclul politic 2009 - 2012 care se incheie este cea mai "aglomerata" perioada la Palatul Victoria din ultimii peste20 de ani de la revoluti, scrie Ziarul Financiar.
Este o perioada in care toate partidele parlamentare s-au perindat, in formule si montaje de neinchipuit in trecut, pe la guvernare. Ani tumultuosi ca acestia am mai intalnit tot intr-o perioada de criza - sfarsitul anilor '90 cand intr-un ciclu electoral pe la Palatul Victoria s-au perindat tot trei prim-ministri (Victor Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu), dar nici criza de atunci nu a fost atat de grava si nici scandalul politic atat de prelungit. Am avut in ultimii patru ani de guvernare coalitii diferite - intai PSD cu PDL, apoi PDL cu UDMR si fugari din PSD, acum PSD si PNL. Dar economia e pe perfuzii.
Patru guverne (doua conduse de Emil Boc, primul sustinut si de PSD) si trei prim-ministri a avut Rmania in patru ani: Emil Boc, Mihai Razvan Ungureanu si Victor Ponta. Puteam enumera aici un alt nume, daca "nu se razgandea": Theodor Stolojan. Pentru ca Stolojan a fost prima propunere a presedintelui Traian Basescu pentru fotoliul de premier, dupa alegerile din iarna lui 2008 castigate de PSD la numar de voturi si de PDL la numar de mandate parlamentare. Stolojan a acceptat initial sa conduca guvernul si apoi a renuntat. Nu putea, a spus el, sa fie stapan pe decizii de vreme ce Guvernul urma sa fie controlat politic de marea alianta dintre PSD si PDL - ea insasi un montaj bizar si neasteptat intre doua partide politice care pana atunci se dusmanisera de moarte.
PDL care castigase mai multe mandate parlamentare (desi PSD castigase mai multe voturi - aici si-a dovedit bizareria noua lege a votului uninominal) a numit premierul (dupa ce Stolojan a renuntat) in persoana lui Emil Boc, primar al Clujului la acea vreme si presedinte al PDL. Mariajul cu PSD - condus atunci de Mircea Geoana (care a devenit presedinte al Senatului, adica numarul doi in ierarhia statului) - nu a tinut insa decat noua luni. De fapt, aceste campanii electorale au paralizat, practic, tara exact in momentele in care era mai multa nevoie de luciditate.
In a doua parte a lui 2008, liberalii aflati la guvernare au amanat masurile de reducere a cheltuielilor bugetare, desi criza se instalase in tara. Anul 2009 a fost un an pierdut pentru consolidarea fiscala si pentru reevaluarea functionarii statului pentru ca urma campania pentru prezidentiale (sfarsitul anului).
Pe acelasi subiect: