Saptamana trecuta, ministrii de externe din Ungaria, Cehia, Slovacia si Lituania au fost la Kiev, pentru a se intalni cu membrii noului guvern ucrainean.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania va sustine la Consiliul European pe tema Ucrainei, care se desfasoara joi, ca doreste sa fie parte a unui eventual format de negociere pentru rezolvarea situatiei din zona, plecand de la interesul national al tarii noastre.

Presedintele a mai spus, la plecarea spre Bruxelles, ca Romania va sustine la Consiliul European pe tema Ucrainei ca premisele rezolvarii situatiei sunt legate de acordul de la Budapesta din 1994 si de respectarea acordurilor bilaterale ale Kievului cu Moscova.

El a mai declarat ca Romania doreste sa fie parte a unui eventual format de negociere date fiind prezenta unei minoritati romanesti insemnate in Ucraina, dependenta redusa a tarii noastre de gazele rusesti.

De asemenea, un alt motiv invocat de Basescu este faptul ca Romania este tara din UE cu cea mai mare granita cu Ucraina.

Presedintele a mai spus ca interesul Romaniei de a fi parte la negociere tine de problema existentei conflictelor inghetate in zona.

Presedintele Traian Basescu participa, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European pe tema situatiei din Ucraina, unde sefii de stat si de guvern din UE urmeaza sa aiba si discutii cu premierul ucrainean Arseni Iateniuk.