The Economist: Politicienii corupti din Romania "scriu carti pe banda rulanta" ca sa-si reduca sentintele. Monopoly ar putea lua in considerare schimbarea talonului "Iesi liber din inchisoare"
O schimbare a legii din 2013 le permite condamnatilor din Romania sa solicite reducerea cu 30 de zile a sentintei pentru fiecare carte pe care o publica in inchisoare, ceea ce a facut ca magnatii si politicienii inchisi pentru coruptie sa fie cuprinsi de o frenezie a scrisului pentru a profita de "un sistem la fel de corupt ca si ei", scrie vineri The Economist.
Realizatorii editiei din Romania a jocului Monopoly ar putea lua in considerare schimbarea talonului 'Iesi liber din inchisoare' cu unul cu mesajul "A scris o carte in inchisoare".
Printre cei care au profitat de aceasta lacuna sau spera sa faca acest lucru sunt Adrian Nastase, fost prim-ministru, George Copos, om de afaceri si fost ministru, Gigi Becali, un alt magnat devenit politician, si Ioan Niculae, despre care se spune ca este cel mai bogat roman.
Gica Popescu, un fost fotbalist vedeta condamnat pentru spalare de bani, este pe cale sa fie eliberat anticipat dupa ce a scris nu mai putin de patru carti.
Candidate la titlul de autori sunt si persoane din managementul sportiv sau alti politicieni.
Inainte de 2013, o prevedere din lege permitea reducerea sentintei pentru cei care scriau opere de cercetare academica, dar criteriile erau suficient de stricte pentru a preveni abuzurile. Noua lege urma si ea sa fie insotita de recomandari stricte stabilite de Ministerul Justitiei si aprobate de Guvern, dar acest lucru nu s-a intamplat niciodata.
Pana cand aceasta lacuna va disparea, cei cu mijloacele de a face acest lucru vor continua "'sa scrie pe banda rulanta carti fara valoare", noteaza The Economist, potrivit Agerpres.
Prizonierii nu au voie cu computere in celule si bibliotecile inchisorilor sunt destul de limitate. In aceste conditii, lucrarile trebuie scrise pe hartie.
Potrivit jurnalistilor romani, detinutii instariti angajeaza universitari din afara ca "indrumatori in cercetare".
Ei sau alti scriitori care scriu in numele lor sunt cei care elaboreaza lucrarea. Aceasta este adusa apoi in inchisoare, unde detinutul o scrie de mana. Un editor este platit sa tipareasca cateva exemplare, care sunt prezentate apoi comisiei pentru eliberare conditionata, organism ce decide daca lucrarea merita rasplatita cu o reducere de pedeapsa.
Multe lucrari au fost luate in deradere, scrie The Economist.
George Copos, care a scris despre aliantele matrimoniale ale domnitorilor medievali, a fost acuzat de plagiat.
Gigi Becali a produs o carte plina de poze despre relatia sa cu Steaua Bucuresti, clubul de fotbal pe care il controleaza.
Realini (Alin) Lupsa, un solist pop, a scris la randul lui o carte despre celulele stem in medicina dentara.
Nimeni nu stie cate persoane au profitat de sistem, existand informatii ca ar putea fi vorba de 73, in conditiile in care unii detinuti au produs pana la cinci carti in doar cateva luni.
Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat ca nu-si poate da seama daca "incompetenta sau amestecul politic" au permis existenta acestei lacune.
O alta sursa, care a solicitat pastrarea anonimatului, a afirmat ca este vorba despre a doua varianta.
Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei, urmeaza sa fie judecat pentru coruptie, a notat aceasta sursa.
Cu greu poate fi suprinzator faptul ca politicienii nu sunt dornici de schimbare, noteaza The Economist.
La un moment dat, lacuna va fi inlaturata. DNA vocifereaza ca legea sa fie amendata din luna aprilie.
In ultimii ani, DNA a devenit una dintre cele mai puternice institutii ale tarii. In primele noua luni ale lui 2015, sustine Livia Saplacan, purtatoarea de cuvant a DNA, institutia a pus sub acuzare 15 parlamentari si noua dintre cei 41 de lideri judeteni si l-a trimis in judecata pe prim-ministrul Victor Ponta.
DNA a dat o noua credibilitate sistemului judiciar din Romania. Este insa prea devreme pentru a spune daca va aduce o schimbare fundamentala in coruptia inradacinata in cultura sa politica si de afaceri. Politicienii deja se mobilizeaza sa-i limiteze puterile. Unii se ingrijoreaza ca informatiile DNA, multe dintre ele adunate cu sprijinul serviciilor de informatii, le dau "spionilor" prea multa putere.
Romanii sunt incantati ca cei bogati si puternici sunt trimisi la inchisoare, sustine Oana Popescu, sefa think-tank-ului Global Focus. Dar s-au resemnat cu faptul ca multi dintre ei vor reusi sa scape mai devreme. "Este calea romaneasca", sustine ea.