Inainte de a-si anunta demisia, Teodor Melescanu a prezentat masurile luate de Ministerul de Externe in cele cateva zile in care a fost la conducerea institutiei.

Melescanu a aratat ca a preluat responsabilitatile MAE in 10 noiembrie, cu cinci zile inainte de turul II al alegerilor prezidentiale, in conditiile in care "exista o situatie destul de critica dupa primul tur".

El a aratat ca obiectivul sau la conducerea MAE a fost sa fie aduse conditiile de votare la un nivel cat mai apropiat de asteptarile cetatenilor si a facut o prezentare acestora.

Melescanu a spus ca, desi a crescut numarul romanilor din diaspora care au putut sa voteze in turul II, fiind inregistrata o cifra record de votanti, ramane totusi un fapt, respectiv acela ca "nu toti cetatenii si-au putut exercita dreptul de vot".

"Acest lucru trebuie asumat. Intrucat traim intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile si singura preocupare este plasarea responsabilitatilor de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, imi asum aceasta responsabilitate si imi voi depune astazi, la sedinta de Guvern, mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a spus Melescanu.

"M-am sfatuit si cu domnul Melescanu si il voi propune pe domnul ambasador Mihnea Motoc, care sa fie noul ministru de Externe. Cred ca e un mesaj foarte bun apropos si de importanta pe care o dam relatiilor noastre pe plan european", a spus Ponta, in sedinta de Guvern.

Din aprilie 2008, Mihnea Motoc este ambasador extraordinar si plenipotentiar, Reprezentant Permanent al Romaniei pe langa Uniunea Europeana, dupa ce anterior, timp de cinci ani, a indeplinit aceste atributii pe langa ONU.

Teodor Melescanu a preluat portofoliul MAE in 10 noiembrie, dupa ce Titus Corlatean si-a dat demisia, in urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidentiale in diaspora. Corlatean afirma ca nu exista baze legale pentru infiintarea de noi sectii de votare in strainatate la turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

Si la turul doi al alegerilor prezidentiale au fost foarte multi romani care nu au reusit sa voteze, dupa ce au stat mai multe ore la coada. Opozitia, diaspora si societatea civila i-au cerut lui Melescanu sa isi dea demisia, pentru ca nu a infiintat sectii de votare suplimentare in diaspora.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Teodor Melescanu a facut tot ceea ce putea sa faca in privinta votului din diaspora, acesta nevenind in fruntea MAE pentru a ramane, ci incercand sa ajute.

Ministrul Teodor Melescanu a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota duminica si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.

In pofida numarului record de votanti in diaspora - 378.811 - la mai multe sectii de vot, printre care Munchen, Torino, Paris sau Londra, numerosi romani nu au putut sa voteze.

Klaus Iohannis, a cerut, ieri, in prima declaratie pe care a facut-o in calitate de presedinte ales, tragerea la raspundere a celor care s-au ocupat de organizarea alegerilor in strainatate.