Stolojan: Nu cred ca cineva va mai indrazni vreodata sa reduca salariile sau pensiile in Romania
Lei, Euro. Sursa foto: Mediafax
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan afirma ca Romania se afla intr-o "pozitie nefavorabila" in fata investitorilor straini din cauza costului mare al fortei de munca, el spunand insa ca nu crede ca cineva aflat la putere "va mai indrazni vreodata sa reduca salarii sau pensii in Romania", scrie Mediafax.
Theodor Stolojan a afirmat, vineri, la Pitesti, la o dezbatere privind locurile de munca in Uniunea Europeana si liberul acces la acestea ca Romania are "o problema serioasa cu povara fiscala pe forta de munca, care nu incurajeaza sub nicio forma crearea de locuri de munca".
"Ceea ce ne doare in Romania este cresterea economica care nu produce locuri de munca. Daca ne uitam la numarul de salariati, batem pasul pe loc", a spus Stolojan.
Eurodeputatul a aratat ca in Romania la un salariu net de 1.634 de lei costul total al fortei de munca pentru angajator este de 2.983 de lei.
"Acest lucru ne situeaza intr-o pozitie nefavorabila cand investitorii se uita pentru oportunitati de investitii", a mai spus Stolojan.
Europarlamentarul a mai spus ca autoritatile romane discuta despre eventuala reducere a costului fortei de munca prin reducerea cu cinci la suta a contributiei la asigurari sociale, dar ca aceasta discutie este, de fapt, "o discutie intre a mari impozitele si taxele pe consum si a reduce aici (la asigurarile sociale - n.r.".
”Se tot discuta cum sa reducem costul fortei de munca. Se discuta ca undeva la mijlocul acestui an se va face o analiza, se va vedea daca se pot reduce contributiile de asigurari cu cinci puncte procentuale si eu v-as ruga sa spuneti dumneavoastra de unde sa reducem: de la contributia de pensii de 20,8 procente pe care o plateste angajatorul, sa reducem de la contributia de sanatate pe care o plateste angajatorul? Pentru ca ideea e de a reduce angajatorului, nu de a reduce de la angajat si sa-i ramana lui mai multi bani in buzunar, ci a ramane mai multi bani angajatorului care sa fie stimulat sa creeze mai multe locuri de munca. Pana la urma, aceasta discutie despre reducerea cu cinci puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale de fapt, in mod real, este o discutie intre a mari impozitele si taxele pe consum, pe energie sau pe altceva si a reduce aici, deoarece orice reducere facuta in zona asta inseamna ca daca reduci cinci puncte procentuale la sanatate altcineva sa vina sa puna banii astia in bugetul sanatatii. La pensii nu mai discut. Romania, din cauza problemei demografice, are poate cea mai proasta relatie dintre numarul celor care muncesc si numarul celor care sunt la pensie. Deci a reduce contributia pentru pensii cu cinci puncte procentuale inseamna a aduce bani din alta parte la fondul de pensii, daca nu vrei sa reduci cumva pensiile, ceea ce nu cred ca cineva afla la putere va mai indrazni vreodata sa faca in Romania - sa reduca salariile sau sa reduca pensiile", a declarat Theodor Stolojan.
La finalul dezbaterii de la Pitesti, Stolojan a anuntat ca va candida pentru un nou mandat in Parlamentul European.
Mai multe despre:
#Theodor Stolojan#salarii si pensii
Pe acelasi subiect: