"Am acceptat demisia prim-ministrului Victor Ponta. Am decis stazi sa numesc in pozitia de interimar pe domnul ministru Sorin Cimpeanu. Am semnat ambele decrete", a anuntat presedintele.

"Am urmarit aseara cu mare interes manifestatiile de strada. Sunt foarte multumit ca au fost manifestatii fara violente, fara exagerari si am un mesaj important pentru toti cei care au fost in strada: v-am vazut, v-am auzit, voi tine cont de solicitarile voastre", a continuat Iohannis.

"Am decis ca in continuarea consultarilor cu partidele politice sa consult in premiera un nou actor - societatea civila. Voi convoca pentru vineri dupa-amiaza un grup care reprezinta atat societatea civila, cat si ceea ce se numeste strada. Este important pentru mine si doresc sa le cunosc parerile si optiunile", a mai spus presedintele.

Sorin Mihai Cimpeanu, ministru al Educatiei si Cercetarii Stiintifice, s-a nascut la 18 aprilie 1968.

A absolvit Colegiul National ''Sf. Sava'' din Bucuresti, in 1986, apoi Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV) (1991). In anul 2000, si-a sustinut doctoratul in cadrul aceleiasi facultati.  

A lucrat ca inginer proiectant la Institutul de Studii si Proiectari pentru Imbunatatiri Funciare (ISPIF) (1991-1992); coordonator al Centrului Experimental Peris-Ilfov, din cadrul USAMV Bucuresti (1992-1999); expert coordonator la Ministerul Educatiei si Cercetarii - Centrul National pentru Programul european Leonardo da Vinci (2000-2003); expert coordonator la Ministerul Educatiei si Cercetarii - Agentia Nationala pentru parteneriatul universitatilor cu mediul economico-social (APART) (2003-2004).

Si-a inceput cariera universitara in 1992, parcurgand toate treptele: preparator (1992-1995); asistent universitar (1995-1997); sef lucrari (1997-2001); conferentiar (2001-2006); profesor (din 2006). Este conducator de doctorat din 2006.  

A fost prodecan al Facultatii de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului, USAMV (2004-2008); decan al Facultatii de Imbunatatiri Funciare, USAMV (2008-2012); rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (din martie 2012 pana in decembrie 2014).  

Vicepresedinte al Comitetului National Roman pentru Programul Hidrologic International (CIHR) (din 2012); membru corespondent al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (din 2012); membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice ''Gheorghe Ionescu Sisesti'' (din 2012); Secretar General al Consiliului National de Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (din 2012); presedinte al Consiliul National al Rectorilor din Romania (din iulie 2013 pana in decembrie 2014).  

La 14 decembrie 2014, premierul Victor Ponta l-a propus pe Sorin Cimpeanu pentru ocuparea portofoliului de ministru al Educatiei si Cercetarii.

Este autorul a peste 80 de articole stiintifice si a peste 10 carti de specialitate sau manuale universitare. A fost distins cu Premiul national ''In Hoc Signo Vinces'', acordat pentru intreaga activitate de cercetare, in anul 2002, de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior si cu Medalia ''Meritul pentru Invatamant'', acordata in anul 2004, de catre Presedintia Romaniei.  

Este membru a numeroase asociatii si organizatii profesionale, printre care Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare - Membru in Consiliul de Administratie in perioada 2008-2011; Asociatia Generala a Inginerilor din Romania; Fundatia pentru Dezvoltare Rurala din Romania; Societatea Nationala pentru Stiinta Solului; Asociatia Nationala a Managerilor Universitari; Comitetul National pentru combaterea secetei, desertificarii si degradarii terenurilor; Centrul de Excelenta in Cercetare in Inginerie Rurala si Protectia Mediului; Centrul de Excelenta in Cercetare in domeniul Biotehnologiilor.  

Este profesor asociat la Institutul Superior de Agricultura Lille - Franta, din 2003; coordonator lucrari de diploma si de disertatie, elaborate de catre absolventi ai USAMVB, ASE si ESNA - Toulouse, Franta; membru in comitetul stiintific al revistei Agricultura - agricultural practice and science journal - Cluj Napoca; expert evaluator programe nationale de cercetare: CEEX / RELANSIN / MENER / BIOTECH / CNCSIS/PNCDI; presedinte al Comisiei de Ingineria resurselor vegetale si animale, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.