Vizita la Bucuresti a secretarului general al NATO vine in contextul crizei din Ucraina si al declaratiilor agresive ale liderilor Federatiei Ruse.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO: "Am discutat criza serioasa care se desfasoara la granitele noastre. Romania nu este singura, sunteti parte a NATO si orice aliata se bucura de protectia completa a NATO. Dupa ce am vazut in Ucraina, nimeni nu poate sa mai aiba incredere in asa numitele garantii ale Rusiei cu privire la suveranitate si integritate teritoriala".

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Marea Neagra a devenit acum partea cea mai sensibila in regiune. Este vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem. Este, daca vreti, „stomacul moale".

Intrebat despre pericolul unui al treilea razboi mondial provocat de Rusia, asa cum a afirmat premierul Ucrainei, Rasmussen a avut un mesaj linistitor.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO: "Cred ca este putin dramatic sa discutam de un al treilea razboi mondial, dar va pot asigura ca NATO este pregatita sa apere si protejeze aliatii si in mod eficient"

La inceputul discutiilor de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu s-a plans presei, apoi si oficialului NATO ca este chinuit de o raceala.

Dimineata, inainte de intalnirea cu Traian Basescu, Anders Fogh Rasmussen a mers la Ministerul Apararii pentru o discutie cu ministrul Mircea Dusa, la care a participat si premierul Victor Ponta. Secretarul general al NATO a cerut Guvernului mai multi bani pentru inzestrarea armatei, astfel incat alocarile bugetare sa ajunga, in 2017, la 2% din PIB.

Rasmussen a subliniat ca "Romania este o tara puternica, angajata si de incredere".

"Jucati un rol exceptional in Afganistan si sunteti foarte activi in programele noastre multinationale de imbunatatire a capacitatilor noastre militare, inclusiv apararea antiracheta", a spus secretarul general al NATO.

El a mai spus ca "Romania si-a aratat si a demonstrat ca este posibil sa intoarcem tendinta scaderii bugetelor nationale de aparare si sa faca investitii substantiale in capacitati substantiale".

"Sarcina principala a NATO este apararea si protejarea aliatilor nostri, si angajamentul nostru este extrem de solid", a mai spus Rasmussen.

El a mai adaugat ca "agresiunea Rusiei submineaza chiar principiile pe care ne-am construit pacea si prosperitatea, dreptul fiecarei natiuni de a-si determina viitorul si respingerea asa-numitelor sfere de influenta".

"Acum mai mult ca niciodata este clar ca apararea conteaza si ca legatura puternica dintre Europa si America de Nord ramane fundatia puternica pentru securitatea noastra", a mai declarat Rasmussen.

"Domnule presedinte, stiu ca pot conta pe sprijinul dumneavoastra si va multumesc pentru angajamentul dumneavoastra personal pentru alianta noastra", a afirmat secretarul general al NATO.