Timmermans: Ați făcut foarte multe progrese pentru consolidarea Justiției. Continuați să alergați, dar nu în direcția opusă! România este pregătită pentru Schengen
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi, la Bucureşti, că în ultimii 20 de ani s-au realizat foarte multe în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de Justiţie din România.
"S-au realizat foarte multe în 20 ani în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de Justiţie. S-au realizat foarte multe în ultimii 11 ani de când România s-a alăturat Uniunii Europene, cu MCV în vigoare. E ca şi cum alergăm în maraton. Continuaţi să alergaţi, dar înainte! (...) Nu încercaţi să alergaţi în direcţia opusă!", a spus Timmermans, într-o conferinţă de presă.
El a subliniat că "ambiţia" Comisiei Europene este finalizarea MCV până la sfârşitul anului 2019, însă a precizat că mai sunt câteva lucruri de îndeplinit.
Întrebat despre raportul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la revocarea procurorului şef al DNA, Timmermans a mai spus că "poliţia magistraturii" în România trebuie făcută de către magistraţi.
"Aşa cum am spus deja şi interlocutorilor din Parlament, premierului, ministrului Justiţiei, eu cred cu fermitate că această poliţie a magistraturii trebuie făcută de magistraţi. (...) Toţi oamenii sunt păcătoşi, mai şi greşim. Nu ar trebui să fie cei din Guvern sau alţii, ci cei din sistem", a afirmat Timmermans
El a precizat că a văzut raportul întocmit de ministrul Justiţiei în acest caz.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a mai spus și că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. "România este gata de Schengen", a spus Timmermans.
Anterior declarațiilor pentru presă, Timmermans s-a întâlnit cu șeful statului, cu șefii celor două Camere și cu membrii Comisiei Iordache, care lucrează la modificarea legilor Justiției.
Mesaje dure de la Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene către parlamentari: “Nu mai faceți legi pentru voi și nu mai creați o agenda paralelă modificând legile justiției”. Au fost doar două dintre mesajele pe care liderul european le-a transmis aleșilor din comisia care a modificat legislația în domeniul juridic.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru mai buna legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, a precizat că aşteaptă ca autorităţile de la Bucureşti să îi ofere explicaţii cu privire la propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
''Mă voi întâlni cu ea (procurorul-şef al DNA - n.r.) şi cu ministrul Justiţiei şi le voi asculta argumentele'', a declarat prim-vicepreşedintele CE pentru caleaeuropeana.ro, marţi, la Bruxelles.
Pe acelasi subiect: