Presedintele Iohannis NU promulga noul Cod Fiscal si-l retrimite la Parlament. UE, ingrijorata de efectul reducerii TVA de anul viitor. Ponta reactioneaza
Presedintele Klaus Iohannis a transmis vineri Senatului cererea de reexaminare asupra Legii privind Codul Fiscal, informeaza Administratia Prezidentiala.
Seful statului subliniaza ca "legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ", motiv pentru care "in elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate".
"Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite, dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", afirma Iohannis, in cererea de reexaminare.
In opinia sa, "bunastarea economica unanim dorita de toate fortele politice din Romania in beneficiul cetatenilor si al agentilor economici poate fi atinsa numai printr-o abordare fiscal-bugetara responsabila, predictibila pe termen lung, in concordanta cu obiectivele de crestere economica sustenabila".
"Simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare, pentru o cat mai rationala cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare", precizeaza Iohannis.
Premierul Ponta afirma ca respingerea noului Cod fiscal are ca posibile explicatii fie "o decizie pur politica de blocare a activitatii economice a Guvernului cu orice cost", fie "o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei".
"Decizia domnului Klaus Iohannis de a respinge noul Cod Fiscal (agreat si laudat de mediul de afaceri, votat in unanimitate de Parlament, asteptat de societatea romaneasca in ansamblu nu doar pentru ca readuce cota de TVA la 19%, ci pentru ca garanteaza dezvoltarea economica si sociala a tarii) are doar doua posibile explicatii: este o decizie pur politica de blocare a activitatii economice a Guvernului si a tarii cu orice cost (ceea ce facea si Traian Basescu indiferent la consecintele negative); este o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei pe care dl. Iohannis trebuie sa o aplice cu orice risc (ceea ce nici macar Traian Basescu nu ar fi facut vreodata)", a scris premierul vineri pe Facebook.
Presedintele Klaus Iohannis a luat saptamana aceasta in calcul posibilitatea de a NU promulga legea noului Cod Fiscal, prin care TVA-ul urmeaza sa scada cu 5%, de la 1 ianuarie, pentru toate produsele.
Pozitia sa este sprijinita si de Uniunea Europeana, care spune ca actualul acord al Romaniei cu Comisia si cu FMI este ca "un tren aflat inca pe traseu, dar cazut de pe sine".
Invitat la un eveniment organizat de Banca Nationala, presedintele Iohannis a spus ca nu ne mai permitem experimente economice.
Klaus Iohannis: "Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca acest Cod fiscal ar revolutiona finantele Romaniei, prin simpla reducere a unor impozite.Cred ca nu ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face aceasta".
Victor Ponta: "Eu sper totusi ca presedintele sa nu faca vreo ambitie si sa se gandeasca la Romania si sa promulge Codul Fiscal"
Noul Cod Fiscal a fost discutat la Bruxelles si de ministrii europeni de finante. Imediat dupa intalnire Eugen Teodorovici a postat un mesaj optimist: "Acordul Romaniei cu FMI si CE continua!".
Comisia este insa ingrijorata de efectul reducerii TVA de anul viitor.
Eugen Teodorovici: "Sunt doar doua situatii posibile: aceea a fi IN sau IN AFARA acordului. Comisia a zis sa fim in acord. "
Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene: "Din nefericire, acum trebuie spus ca in programul fiscal vedem o abatere clara in planurile Romaniei, de exemplu reducerea TVA cu 5 puncte procentuale, de la 24% la 19%, si alte reduceri de impozite. Estimam ca anul viitor deficitul bugetar va fi de aproximativ 3% din PIB."
Reducerile masive de taxe din noul Cod Fiscal pot face mai mult rau, crede si guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR : "Ar fi o eroare sa ignoram lectiile crizei internationale si experientele noastre, cedand tentatiei de a opta pentru masuri cu consecinte temporare, in detrimentul dezvoltarii pe termen lung."
Klaus Iohannis: "Aflati totusi in prag de an electoral, trebuie sa intelegem distanta dintre tentatia politica si realitatea economica."
Victor Ponta: "Codul asta Fiscal nu l-am scris eu sau dvs, a fost scris de Ministerul Finantelor si aprobat in unanimitate, inclusiv de PNL in Parlament."