Comunicatul prin care Presedintia a anuntat promulgarea legii a fost publicat sambata la ora 23.56, scrie Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca va semna legea referendumului in data de 14 decembrie, la ora 23.59, in prezenta presei si a aratat ca propunerea de revizuire a Constitutiei, in forma actuala, este "catastrofala" pentru Romania. "Chiar asa fac si chem si presa sa se vada ca am semnat-o", a spus Traian Basescu, intr-o emisiune a postului B1 Tv.

El a aratat ca, daca modificarea facuta de USL ar fi una buna si nu una facuta cu gandul la interesele celor doua partide aflate temporar la putere, nu cu gandul la interesele lui Crin Antonescu si Victor Ponta, ar crea conditii sa se organizeze referendumul, dar nu o data cu prezidentialele.

Presedintele Traian Basescu a mai declarat recent ca va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, in conditiile in care a primit motivarea Curtii Constitutionale, la Cabinetul sau, in 5 decembrie dimineata, astfel ca va astepta cele zece zile legale.

"La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curtii Constitutionale pe legea refrendumului - n.r.) si in Constitutie spune foarte clar. Pe 14 seara imi expira termenul, pentru ca la cabinetul meu, deci nu la registratura. Am inteles ca a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineata. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul presedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea"
, a spus Basescu.

Curtea Constitutionala a respins, in 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea presedintelui Traian Basescu in cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

Motivarea deciziei CC a fost publicata, in 4 decembrie, in Monitorul Oficial, iar presedintele are termen 10 zile pentru a promulga actul normativ. Curtea Constitutionala constata, in decizia prin care a stabilit constitutionalitatea reducerii cvorumului la referendum, ca presedintele Traian Basescu a formulat critici deja examinate de judecatori, CC reiterand ca stabilirea prezentei minime la referendum este atributul legiuitorului.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis, in 26 iunie, Curtea Constitutionala, respingand o sesizare formulata de PDL.

In 20 noiembrie, presedintele Traian Basescu declara insa ca nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constitutionala in legatura cu legea care stabileste pragul de 30% prezenta la referendum pentru validare: "Nu exclud posibilitatea sa revin la CC pe aceasta tema. Constitutia nu il limiteaza pe presedinte (legat de numarul sesizarilor care pot fi trimise Curtii Constitutionale pe aceeasi lege - n.r.). Ar fi fara precedent in mandatele mele, dar ganditi-va care ar fi efectul intrarii in vigoare a legii".

El a mai declarat ca in prezent presedintele este ales cu 50% plus unul din electori, iar daca intra legea in vigoare, ar putea fi demis cu 30%, in conditiile in care actuala majoritate are 70%.

In replica, premierul Victor Ponta declara ca presedintele Basescu trebuie sa promulge Legea referendumului deoarece este suficient de fricos pentru functia sa ca sa incalce Constitutia, el adaugand ca presedintele se comporta ca un copil razgaiat care vrea sa mai strice jucariile inainte sa le ia parintii.

El a facut referire la articolul 77, alineatul 3, din Constitutie, conform caruia, daca presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale prin care i s-a confirmat constitutionalitatea.

Si presedintele PNL, Crin Antonescu, declara ca nu crede ca seful statului va putea contesta pentru a doua oara la Curtea Constitutionala Legea referendumului, afirmand ca in acest caz o lege ar putea fi "atacata la nesfarsit" si poate fi blocata "la infinit" de la promulgare.