Seful statului a facut portretul robot la Adevarul Live, precizand ca s-a hotarat sa nu mai faca greseala de a enumera unul, doi sau mai multi potentiali candidati pentru aceasta functie, pentru ca intotdeauna omite pe cineva si ii pare rau, transmite Mediafax.

"O sa incerc sa fac un portret robot. Trebuie sa fie un om care deja a probat ca a facut ceva pentru tara asta, nu poti sa pui un incepator, care nu a lasat nimic de pe urma lui, in varful statului. Trebuie sa fie un politician care sa aiba suficienta experienta politica, care nu a avut nimic in comun cu fostul regim. Eu am invatat democratia, hai sa alegem unul care vine gata invatat, crescut in democratie", a declarat seful statului. 

Presedintele a aratat ca nu spune ca viitorul presedintele trebuie sa aiba 25 de ani, dar "poate sa fie la peste 40 de ani, undeva acolo", sa nu fi trait in societatea comunista, care facuse asistati si dependenti de stat. "Sa fi trait mai mult in perioada dupa Revolutie", a adaugat Traian Basescu. 

Presedintele a mai aratat ca i-ar placea ca viitorul presedinte sa aiba capacitate de negociere politica.  "Nu ca mine, din cand in cand, cand am avut nevoie sa formez guvernele, ci tot timpul, sa poata negocia cu partidele la putere si cu partidele din opozitie, pentru gasirea unor solutii", a mai afirmat Basescu. 

Presedintele a mentionat ca i-ar mai placea sa fie un "politician care ori daca a venit in politica cu un apartament, sa il gaseasca candidatura pentru prezidentiale cu un apartament, ori, daca a primit un Mercedes, foarte bine, sa fie cu Mercedes, dar sa nu fi explodat bogatia pe capul lui dupa ce a venit in politica". 

Intrebat daca viitorul presedinte ar trebui sa fie barbat sau femeie, Traian Basescu a afirmat ca "poate fi orice, ori barbat ori femeie". "Nu poti sa spui sa fie numai barbat sau femeie", a adaugat el.  Intrebat daca Daniel Morar s-ar incadra in acest portret robot, presedintele Traian Basescu a raspuns: "Cred ca da. Am convenit ca nu voi spune, dar cred ca Daniel Morar se incadreaza in portretul robot pe care l-am facut".