OUG 9/2017 contine un articol prin care se suspenda pana la 1 ianuarie 2018 o serie de prevederi referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice.

Printre acestea se afla si obligativitatea ca sumele angajate prin Legea bugetului sa nu poata fi depasite de catre ordonatori, iar angajarea cheltuielilor din aceste bugete sa se faca numai in limita creditelor bugetare aprobate.

Opozitia a criticat aceasta masura, iar PNL a depus in Senat un amendament prin care aceste derogari sa fie eliminate. Amendamentul, sustinut de USR si PMP, a fost insa respins, cu doar 4 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva", precum si o abtinere.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a cerut adoptarea unui amendament prin care sa fie majorate salariile angajatilor institutiilor din domeniul mediului, insa si acest amendament a fost respins, in favoarea sa exprimandu-se doar PNL si PMP, precum si senatorul ALDE Sorin Cimpeanu.

Legea de aprobare a OUG 9 va ajunge la votul final al Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, luni, ca formatiunea pe care o conduce a depus o solicitare la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru audierea in Parlament, pe 6 martie, a prim-ministrului Sorin Grindeanu in legatura cu ordonantele de urgenta 6 si 9 care, in opinia liberalilor, sunt la fel de grave precum OUG 13, dar cu impact economic.

Cîţu: Ordonanta 9 are cam aceleasi efecte pentru Codul fiscal precum OUG 13 pentru Codul penal

Senatorul PNL Florin Citu afirma, la inceputul lunii, ca Ordonanta 9/2017, care a generat o serie de discutii in spatiul public in ultima perioada, are efecte negative asupra Codului fiscal, in mod similar cu OUG 13/2017 pentru Codul penal, in sensul ca, dupa adoptarea bugetului, banii vor putea fi redistribuiti pe criterii politice, fara transparenta si fara nicio responsabilitate.

"Ordonanta 9/2017 (...) are cam aceleasi efecte ca Ordonanta 13 pentru Codul penal, doar ca are efecte pentru Codul fiscal. Ordonanta 9 nu a fost abrogata, este in vigoare, isi produce efectele, iar cel mai important este articolul 7, care suspenda pentru tot anul 2017 articole din Legea finantelor publice 500/2002, cele cu responsabilitati penale, dar si cele referitoare la aprobarea bugetului. Aceasta Ordonanta 9/2017 este in vigoare, isi produce efectele, iar noi votam in Parlament bugetul cu aceasta ordonanta in vigoare", a declarat Florin Citu, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, efectele Ordonantei 9/2017 se refera in primul rand la redistribuirea sumelor, in sensul ca dupa adoptarea bugetului banii pot fi redistribuiti "pe criterii politice, fara niciun fel de raspundere din partea celor care o fac".

"Noi, astazi, aprobam niste sume, sume foarte mari, care apoi vor fi redistribuite", a explicat senatorul liberal, care a adaugat ca, desi articolul 68 din Legea bugetului de stat ar trebui sa aiba niste anexe privind distributia acestor sume, acestea nu exista, iar astfel nu este o transparenta referitor la cum se vor redistribui banii din buget. Citu a mai spus ca este vorba aici de fonduri europene nerambursabile, precum si de bani care vor ajunge la MDRAPFE.

Senatorul PNL a precizat ca ordonanta nu poate fi oprita deoarece deja isi produce efectele, iar singurul lucru pentru stoparea efectelor acestui act normativ este abrogarea.

"In continuare, poti sa redistribui bani de la buget fara sa ai vreo responsabilitate si ma sperie ca articolul 36 din Legea finantelor publice a fost suspendat, acela care vorbeste despre faptul ca Parlamentul aproba bugetul, capitolele, s.a.m.d. Este ciudat sa ai o ordonanta care suspenda un articol care spune cine aproba bugetul", a punctat senatorul Florin Citu.

OUG 9/2017 privind unele masuri bugetare in anul 2017, prorogarea unor termene, precum si modificarea si completarea unor acte normative a fost adoptata de Guvern in data de 25 ianuarie.