Ministrul german al Muncii și-a amânat vizita în România, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19
Munca in strainatate, lucratori sezonieri, agricultura
Vizita pe care ministrul german al Muncii şi Problemelor Sociale, Hubertus Heil, urma să o înceapă joi în România, a fost anulată de partea germană în contextul evoluţiei pandemiei de COVID - 19, potrivit unui comunicat de presă.
"Vizita de lucru în România a Ministrului Federal al Muncii şi Problemelor Sociale din Germania, domnul Hubertus Heil, programată să aibă loc mâine, 13 august 2020, a fost amânată, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID - 19", se precizează în comunicatul trimis de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).
Ministrul german a avut, miercuri seară, o convorbire telefonică cu omologul român, Violeta Alexandru, în care Hubertus Heil a transmis că îşi doreşte să reprogrameze vizita pentru o perioadă din viitorul apropiat.
"Domnul ministru Heil a asigurat-o pe doamna ministru Alexandru, într-o convorbire telefonică prin care a anunţat-o de faptul că este nevoit să anuleze deplasarea la Bucureşti, că doreşte să vină în România în viitorul apropiat, atunci când va fi posibil", menţionează sursa citată.
Cei doi miniştri au programat pentru joi, 13 august, o întrevedere de lucru în sistem de videoconferinţă.
"În cursul zilei de mâine, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, doamna Violeta Alexandru, şi Ministrul Federal al Muncii şi Problemelor Sociale, domnul Hubertus Heil, vor avea o întrevedere de lucru prin sistem videoconferinţă. Vizita oficialului german urmează să fie reprogramată la o dată care va fi anunţată ulterior", precizează ministerul de resort.
Hubertus Heil avea stabilite în programul iniţial de joi mai multe întrevederi cu membri ai Guvernului, printre care cu prim-ministrul Ludovic Orban şi cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
Românii au schimbat legile în Germania
În uma unie vizite pe care munistrul român al Muncii, Violeta Alexandru, a făcut-o la Berlin, Germania a înăsprit reglementările din abatoare, interzicând subcontractarea activităţilor de prelucrare a cărnii prin agenţii, după ce sute de lucrători din această industrie au fost infectaţi cu noul coronavirus.
Focarele cu noul coronavirus au atras atenţia asupra unui sector dependent de muncitorii din Europa de Est, în special din România, angajaţi deseori de subcontractori şi locuind în spaţii de cazare înghesuite, în apropierea unităţilor de procesare.
Surse guvernamentale de la Berlin au declarat pentru Reuters că, potrivit noilor reglementări, oamenii care lucrează în abatoare trebuie să fie angajaţi chiar de către companie, încheindu-se astfel practica de a-i angaja pe cei 200.000 de lucrători din sector prin lung lanţ de agenţii de subcontractare, ceea ce duce la scăderea salariilor.
De asemenea, vor fi intensificate inspecţiile la locurile de muncă, iar inspectorii locali vor beneficia de noi atribuţii pentru a verifica condiţiile de cazare ale angajaţilor.
Amenzile către companiile din acest sector care încalcă reglementărilor de muncă sunt dublate la 30.000 de euro.
30.000 de lucrători români au ajuns în Germania în timpul pandemiei
Aflată în vizită oficială în Germania, ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, declara, în luna mai, pentru Reuters, că actuala criză provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) trebuie să determine o regândire a condiţiilor în care unii oameni din Europa de Est lucrează în ferme şi în industria alimentară din Europa Occidentală, după focarele cu noul coronavirus din abatoarele germane.
Majoritatea graniţelor din Europa au fost închise de la sfârşitul lunii martie, în urma măsurilor de izolare adopte pentru a stopa răspândirea epidemiei, dar 30.000 de lucrători români sunt printre cei care au continuat să se deplaseze, ajungând în Germania pentru a lucra în sectorul alimentar, cu ajutorul curselor charter puse la dispoziţie de fermieri.
La fel ca toţi cetăţenii UE, românii pot lucra oriunde în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, un fenomen pe care se bazează industria germană extrem de competitivă de prelucrare a alimentelor pentru a ţine costurile scăzute.
Pe acelasi subiect: