"Asa cum am mai spus in permanenta, ma consider nevinovat. Cu toate astea, am luat act de decizia instantei de astazi si i-am prezentat prim-ministrului demisia din functia de ministru al Dezvoltarii. De asemenea, l-am informat ca luni va fi pe masa Biroului Permanent National mandatul meu de presedinte executiv. Recunosc ca nu inteleg care a fost sau care va fi motivarea deciziei de astazi, este o decizie pe care o respect, e o decizie a instantei. In schimb, raman valabile intrebarile pe care mi le-am pus: cum se mai poate face campanie in Romania, in conditiile in care prezenta la vot poate fi considerata folos necuvenit", a spus Dragnea, la sediul central al PSD.

In opinia acestuia, "exista un precedent periculos" pentru oricine doreste sa faca acum campanie electorala la orice nivel, precedent care poate afecta democratia si libertatea partidelor politice de a indemna oamenii sa vina la vot. "Si poate aparea in mentalul colectiv ca prezenta la vot poate fi ceva gresit sau condamnabil", a afirmat Dragnea.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie l-au condamnat pe ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, in dosarul "Referendumul" la un an de inchisoare cu suspendare si cu un termen de incercare de trei ani, decizia nefiind definitiva.

Liviu Dragnea declara inaintea deciziei ca, in cazul unei decizii de condamnare, se poate genera un precedent periculos.

"Da, am emotii pentru ziua de vineri. Este firesc. In primul rand pentru faptul ca, in continuare, eu cred cu tarie in nevinovatia mea si de asemenea, cred ca daca, Doamne fereste, este o altfel de decizie, se poate genera un precedent periculos pentru ca in momentul acela nimeni nu va mai avea curaj sa mai faca o campanie electorala. Asa cum am asteptat doi ani si jumatate si m-am abtinut de la comentarii, mai stau pana maine si, dupa decizia de maine, o sa spun", a declarat Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

Procurorul de sedinta al DNA a cerut pedeapsa cu executare pentru acuzatiile care i se aduc lui Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul". Procurorul nu a formulat un cuantum al pedepsei si a spus ca este atributul instantei supreme sa o stabileasca.

In februarie 2014, doi dintre inculpati, Marius si Simona Predut, si-au recunoscut vinovatia, ei fiind condamnati la cate un an si patru luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. In cadrul procesului au fost audiate sute de persoane in calitate de martori, printre care s-a aflat si premierul Victor Ponta.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.