"Cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv. Sunt lucruri pe care nu avem dreptul sa le dam uitarii si concluzii care trebuie sa ne faca sa actionam responsabil. Cea mai dura concluzie este ca pur si simplu coruptia ucide, ca se pot pierde vieti nevinovate daca nu respectam legi si reguli. O a doua lectie a anului 2015 este legea schimbarii o schimbare profunda a politicului", a spus Klaus Iohannis. 

Seful statului a declarat ca marea miza a anului viitor este reconstructia increderii in politica.

 "Marea miza a anului 2016 este reconstructia increderii in politica si in capacitatea sa de a da directia dorita", a spus Iohannis.

El si-a exprimat convingerea ca Parlamentul poate si trebuie sa raspunda asteptarilor prin mai multa dezbatere si mai multa rigoare.  

Iohannis a spus ca aceste doua lucruri inca lipsesc sau nu sunt la nivelul pe care il cere o democratie.  

"Legi importante au intrat in atentia publica dupa adoptarea lor, odata ce au ajuns la promulgare sau chiar dupa", a declarat seful statului, adaugand ca acest lucru nu serveste nimanui.  

In ceea ce priveste rigoarea, Iohannis a vorbit si despre situatii in care a fost nevoit sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul unor legi.

Pe 11 decembrie, seful statului a transmis o scrisoare conducerii Parlamentului prin care solicita sa adreseze Legislativului un mesaj cu ocazia implinirii unui an de mandat.  

Klaus Iohannis si-a preluat mandatul de presedinte al Romaniei pe 21 decembrie 2014.