Romania cu 8 capitale. Controversele regionalizarii
Romania va fi impartita in opt regiuni, conduse de guvernatori alesi prin vot direct. Surprizele nu lipsesc din proiectul de regionalizare a tarii, propus de PSD si PNL. De pilda, Alba Iulia va fi capitala de regiune pentru un judet ca Brasovul, iar Braila pentru Constanta. Mai mult, consiliile regionale vor putea percepe noi taxe.
Dupa ce termenul de "regiune" va fi introdus in Constitutie, Romania va fi impartita in opt unitati administrative ce se interpun intre Guvern si Consiliile judetene.
Prima dintre aceste regiuni va fi Bucuresti- Ilfov.
Centrul tarii va cuprinde judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, iar resedinta va fi stabilita, prin lege, la Alba Iulia. Asadar regiunea va fi guvernata, cel putin din punct de vedere al proiectelor pe fonduri europene, nu de un oras mare cum e Brasovul, ci de autoritatile dintr-un oras mic, asa cum este Alba.
Surpriza vine si din regiunea de Nord-Est, acolo unde Iasiul pierde suprematia. Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui se vor reuni in aceasta regiune, iar orasul cel mai important va deveni Piata-Neamt.
Si autoritatile din Constanta vor fi deranjate, atunci cand vor afla ca resedinta regiunii de Sud-Est, fomata din judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, va fi la Braila.
Cluj-Napoca va fi resedinta pentru zona de Nord-Vest, adica Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj.
In Vestul tarii, Timisoara ar putea deveni capitala, Craiova in Oltenia, iar Sudul va fi coordonat de la Calarasi.
Potrivit proiectului gandit de liberali si de social-democrati, in orasul resedinta se va infiinta consiliul regional, condus de un presedinte ales uninominal. Acest guvernator al regiunii - asa cum e numit in alte tari - va colabora cu presedintii de consilii judetene.
Varianta nu este sustinuta insa de alesii de la PDL, care militau pentru reimpartirea tarii prin desfiintarea judetelor.
Regiunea isi va putea negocia fondurile direct cu Bruxelles-ul si, in acelasi timp, va putea sa impuna taxe. Nu se stie inca daca aceste biruri noi le vor inlocui pe cele locale sau daca oamenii vor plati in plus, pentru ca fac parte dintr-o zona anume.
Social-democratii isi doresc ca regiunile sa fie infiintate pana la sfarsitul anului.