Cheltuielile bugetului de stat vor fi diminuate, pe sold, cu 1,6 miliarde lei, cu o crestere la transferuri intre unitti ale administratiei publice (2,4 miliarde lei), bunuri si servicii (282,9 milioane lei), subventii (212,3 milioane lei), capital (202,3 milioane lei) si Fondurile de rezerva (500 milioane lei) si scadere la capitolul privind dobanzile (557,3 milioane lei), proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare (3,9 miliarde lei), asistenta sociala (223,5 milioane lei), programele cu finantare rambursabila (404,7 milioane lei).

Din cele 3,9 miliarde lei luate de la proiectele cu fonduri UE, peste un miliard de lei va fi taiat de la Secretariatul General al Guvernului, care gestioneaza, prin Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, marile proiecte de infrastructura, in principal constructia de autostrazi.

In acelasi timp, Guvernul anticipeaza deja o diminuare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat, cu 1,47 miliarde lei, respectiv la taxa pe valoarea adaugata (unde rezulta un minus de 813,1 milioane lei la bugetul de stat dupa ce Guvernul va transfera insa 1,16 miliarde lei din aceasta resursa catre bugetele locale), venituri nefiscale (471,2 milioane lei), sume primite de la UE in contul platilor efectuate (305,7 milioane lei), taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (94 milioane lei).

Din sumele prezentate rezulta ca Executivul reduce cu 3,6 miliarde lei banii alocati cofinantarii proiectelor care beneficiaza de fonduri UE nerambursabile, intrucat din cele 3,9 miliarde lei circa 305 milioane lei reprezinta nerealizari din sume primite de la UE.

Premierul Victor Ponta a declarat, in mai multe randuri, ca banii care vor fi colectati din acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litru de benzina si motorina, aplicata de la 1 aprilie, vor fi utilizati la finantarea sau cofinantarea marilor proiecte de infrastructura.

Principalele venituri ale bugetului de stat majorate in urma rectificarii sunt impozitul pe profit (190,5 milioane lei) si impozite si taxe pe proprietate (19,7 milioane lei).

Veniturile bugetului general consolidat sunt diminuate, pe sold, cu 1,4 miliarde lei, cheltuielile bugetare sunt reduse, tot pe sold, cu 1,4 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat scade cu 48 milioane lei, de la de la 14.760,0 milioane lei la 14.712,0 milioane lei, mentinandu-se ca pondere in PIB la 2,2%.

Guvernul taie din bugetele Presedintiei, Educatiei, Culturii si da la serviciile de informatii

Alocarile distribuite Presedintiei, Camerei Deputatilor, Academiei si ministerelor Educatiei, Culturii, Tineretului si Sportului vor fi reduse de Guvern la rectificarea bugetara, de fonduri suplimentare urmand sa beneficieze serviciile de informatii, Senatul, Avocatul Poporului.

Astfel, conform proiectului de rectificare, din cheltuielile bugetului de stat, bugetul Administratiei Prezidentiale va fi diminuat cu 1,3 milioane lei, al Camerei Deputatilor - cu 6,1 milioane lei, al Curtii Constitutionale - cu 200.000 lei, al Ministerului Tineretului si Sportului - cu 3,5 milioane lei, al Ministerului Educatiei - cu 5,5 milioane lei, al Ministerului Culturii - cu 10,2 milioane lei, al Agentiei Nationale de Integritate - cu 1,2 milioane lei, al Ministerului Economiei - cu 19,8 milioane lei, al Academiei Romane - cu 6,9 milioane lei.

Senatul va primi 4,2 milioane lei, inalta Curte de Casatie si Justitie - 4,8 milioane lei, Avocatul Poporului - 10.000 lei, Serviciul Roman de Informatii - 67,4 milioane lei, Serviciul de Informatii Externe - 27 milioane lei, Serviciul de Protectie si Paza - 18,8 milioane lei, Serviciul de Telecomunicatii Speciale - 50.000 lei.

Primarii primesc de alegeri la bugetele locale peste doua miliarde lei

Primarii primesc de alegeri, la a doua rectificare, peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adauga inca 1 miliard lei (prin PNDL) si circa 100 de milioane lei pentru investitii in camine culturale si sali de sport, prin taierea cofinantarii fondurilor UE.

Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetara sunt cu mult peste cele prevazute la rectificarile din 2013, cand Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare.

De asemenea, anul trecut autoritatile locale au primit sume derizorii la rectificare, in principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. Sume suplimentare au mai fost prevazute din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, pentru echilibrare si pentru plata unor arierate, pentru a raspunde condisionalitatilor din acordul cu FMI.

Alesii locali au mai beneficiat de sume suplimentare de circa 1 miliard de lei, tot din alocari in plus din cotele defalcate de TVA, doar in 2012, inainte de alegerile legislative.

Prin a doua rectificare bugetara din acest an, din suma totala de 1,16 miliarde lei pe care primariile o vor incasa prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata catre bugetele locale in ultimele trei luni, 50,6 milioane lei sunt alocate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, 194,5 milioane lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, 542 milioane lei sunt distribuite ca urmare a "solicitarilor unitatilor administrativ-teritoriale si a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice", iar 380 milioane lei sunt pentru "echilibrarea bugetelor locale", conform proiectului de rectificare.

Suplimentarea de fonduri este argumentata, in documentul citat de Mediafax, prin necesitatea asigurarii fondurilor necesare desfasurarii normale a activitatii unitatilor administrativ-teritoriale pana la finele anului.