Guvernul a înghețat indemnizațiile demnitarilor și sporurile bugetarilor și a amânat pensiile speciale pentru aleșii locali. Punctul de amendă, îngheţat la 145 lei
Ludovic Orban, sedinta de Guvern
Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în ședința de luni, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
Ordonanța prevede, printre altele, îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi suspendarea prevederilor din Codul administrativ cu privire la pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021.
"Guvernul a fost nevoit să adopte în prima şedinţă o ordonanţă de urgenţă care să permită intrarea în vigoare a unor măsuri necesare pentru echilibrarea bugetului şi pentru încurajarea economiei şi pentru care şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. (...) Vorbim despre îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari după majorarea salariului minim şi prin OUG adoptată astăzi nivelul indemnizaţiilor este îngheţat la nivelul lunii decembrie 2019. Vorbim despre suspendarea aplicării prevederilor din Codul administrativ privind pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021. De asemenea, nivelul sporurilor pentru angajaţii din instituţiile publice a fost stabilit la nivelul cuantumului din luna decembrie 2019 pentru anul 2020", a spus Dancă la Palatul Victoria.
El a adăugat că în acest act normativ nu a fost introdusă şi prevederea privind interzicerea cumulului salariului cu pensia pentru că în privinţa acestui subiect este aşteptată o decizie de la Curtea Constituţională.
"Au fost adoptate prin acest act normativ prevederile care elimină obligaţia de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii, precum şi prevederile legate de comisioanele de administrare ale fondurilor de pensii care, prin reducerea lor, lasă mai mulţi bani în fondul participanţilor la Pilonul 2 de pensii. Taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic a fost eliminată, măsură absolut urgentă şi necesară, astfel încât piaţa de energie din România să beneficieze de un climat de încredere şi de stabilitate. A fost aprobată şi încetarea de drept a detaşărilor de la privat în sistemul public la data intrării în vigoare a OUG", a mai spus Dancă.
Prin acest act normativ, a mai spus el, Fondul de Dezvoltare şi Investiţii se desfiinţează la data încetării derulării contractelor aflate în desfăşurare şi pentru care sumele acordate se diminuează la valoarea sumelor primite până la momentul intrării în vigoare a acestei OUG pentru lucrările efectuate şi recepţionate în condiţiile legii.
Dancă a menţionat că taxa pe active bancare a fost eliminată, iar punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei, fiind eliminată corelarea cu nivelul salariului minim.
Proiectul ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care cuprinde prevederile din legea de corectare a OUG 114, a fost introdus, luni, pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern.
Actul normativ a fost propus de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Premierul a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că trebuie rezolvată o problemă "creată de atacul la Curtea Constituţională din partea PSD a legii de corectare a ordonanţei 114".
"După cum bine ştiţi, o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare - cum ar fi îngheţarea salariilor demnitarilor, cum ar fi prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an. Se ştie că ordonanţa privind Codul administrativ este supusă controlului constituţional şi noi am introdus în legea de corectare a OUG 114 un articol prin care, practic, nu se plătesc pensii speciale pentru aleşii locali", a spus Orban.
El a adăugat că printre măsurile care urmau să intre în vigoare prin legea de corectare a OUG 114 se mai numără şi interzicea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, încetarea detaşărilor în instituţiile publice a salariaţilor din afara instituţiilor publice, plafonarea punctului de amendă.
"Aceste măsuri nu pot să intre în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a ordonanţei 114. De asemenea, în cazul în care Ministerul Finanţelor nu a inclus, trebuie obligatoriu inclusă prevederea prin care anulăm taxa de 2% care este aplicată companiilor din energie, pentru că, în mod normal, de la 1 ianuarie ar fi trebuit anulată această taxă. Nu mi se pare normal ca ea să rămână în continuare în vigoare numai pentru că PSD a atacat la CCR. Pentru a fi perfect realişti, în această lege sunt foarte multe prevederi care creează un impact asupra legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi, ca atare, este vitală adoptarea acestor prevederi sub formă de ordonanţă de urgenţă, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu ministrul Justiţiei", a menţionat premierul.
Guvernul Orban şi-a asumat, pe data de 23 decembrie 2019, răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică o serie de prevederi din OUG 114, act normativ contestat de PSD la CCR.
Termenul stabilit de judecătorii CCR pentru transmiterea punctelor de vedere este 20 ianuarie, iar dezbaterea a fost stabilită pentru 29 ianuarie.
Mai multe despre:
#sedinta de Guvern#Ludovic Orban
Pe acelasi subiect: