La inceputul sedintei de Guvern de joi, Grindeanu le-a multumit ministrilor din Cabinetul sau pentru faptul ca isi continua activitatea, "desi bugetul intarzie in a fi promulgat".

"Din pacate, faptul ca dumneavoastra si noi am reusit, zic eu, in timp record sa venim cu un buget care sa tina cont de programul nostru de guvernare, de toate masurile pe care noi ne-am angajat sa le punem in practica, iata ca toata aceasta munca este intarziata. Ba mai mult decat atat, acele masuri noi pe care le-am luat si pe care le aveam in programul de guvernare (...), din cauza nepromulgarii bugetului inca, sunt puse sub semnul intrebarii. Noi ne-am facut treaba, am adoptat actele legislative necesare, am prevazut banii in buget pe toate aceste masuri", a afirmat Grindeanu.

Potrivit premierului, aceasta intarziere in promulgarea bugetului va afecta atat functionarea ministerelor, cat si a autoritatilor judetene si locale.

"Din pacate, toata aceasta intarziere (...) se duce in lant nu doar catre ministerele pe care dumneavoastra le coordonati, ci si catre autoritatile judetene, autoritatile locale, toate lucrurile care decurg pe piramida in jos spre o buna functionare a statului. Si asa eram destul de intarziati datorita programului electoral, datorita tuturor lucrurilor pe care dumneavoastra le stiti si care nu au depins de noi. De aceea, o sa mai functionam si toata lumea o sa mai functioneze in continuare cu 1/12 (din prevederile bugetelor anului precedent - n.r.), asa cum stiti, conform legii, din pacate", le-a transmis Grindeanu ministrilor

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, dupa o intalnire cu premierul si cu ministrul Finantelor, ca bugetul de stat pe anul 2017 este unul problematic si riscant, punctand faptul ca exista riscul real sa se depaseasca deficitul de 3%

"Mi s-a parut corect sa cunosc opinia Guvernului inainte de a lua o decizie de promulgare sau retrimitere in Parlament. Bugetul, la o prima analiza pe care am facut-o, este unul problematic si riscant. Se prevad venituri care, dupa parerea mea, sunt supraevaluate, pe de alta parte se prevad cheltuieli foarte mari. Exista riscul real sa se depaseasca deficitul de 3%. Nu putem sa nu vedem ca aici avem de-a face cu o suma extraordinar de mare la asa-numitele credite de angajament (...) care vor apasa asupra bugetelor. (...) Sunt ingrijorat'', a declarat seful statului dupa intalnirea avuta la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu si ministrul Finantelor, Viorel Stefan.
Presedintele Iohannis a aratat ca in zilele urmatoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

Plenul reunit al celor doua Camere a adoptat, saptamana trecuta, in regim de urgenta, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 si proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale. Bugetul pe 2017 a fost adoptat in timp record, dupa doar 13 ore de dezbateri in plen, impartite in doua zile.

Premierul Sorin Grindeanu a participat la vot, multumind la final parlamentarilor pentru rapiditate si a transmis si un mesaj catre mediul de afaceri, ca Romania va ramane o tara cu o economie predictibila.

"Multumesc Parlamentului ca a adoptat in regim de urgenta bugetul pe anul 2017. Avem nevoie de acest buget cu totii. Era nevoie sa fie poate votat mai de demult daca lucrurile s-ar fi desfasurat intr-un calendar normal, si asta era bine pentru Romania. As vrea sa transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori si sa reconfirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri", a afirmat premierul Sorin Grindeanu, dupa vot.

Comisia Europeana (CE) a revizuit in urcare, la 4,4%, estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti in acest an, avansul urmand sa incetineasca la 3,7% in 2018, conform previziunilor economice de iarna publicate luni. Executivul comunitar, insa, atrage atentia asupra deficitului bugetar, care ar pueta ajunge in acest an la 3,6%, urmand ca in 2018 sa ajunga la 3,9%.

Proiectul de buget pentru 2017 a fost fundamentat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,20 mld. de lei, o crestere economica de 5,2%, in conditiile ratei inflatiei de 1,4%, a unui castig mediu salarial net de 2.274 lei si un curs mediu al euro de 4,46 lei.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2017 reprezinta 31,2% din PIB, fiind estimate la 254,717 mld. de lei. Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 mld. de lei, ceea ce reprezinta 34,2% din PIB.

Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,96% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht. Datoria guvernamentala, calculata conform metodologiei UE, este estimata la 37,7% din PIB, la un nivel sustenabil de sub 40% din PIB.

PNL, USR si PMP au votat impotriva, partidele din opozitie considerand ca bugetul propus de Guvern nu este sustenabil.