Eliminarea pensiilor speciale, la vot final în Camera Deputaţilor. Grefierii ies în stradă
Legea privind eliminarea pensiilor speciale se află pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri.
Sindicatul grefierilor anunță, într-un comunicat, că pe peste 6000 de grefieri vor ieși, miercuri, începând cu ora 10:00, în fața instanțelor și parchetelor la nivel național, pe timpul activității din Camera Deputaților, în semn de protest față de eliminarea pensiilor de serviciu, proiectul de lege urmând să fie votat azi în plenul Camerei.
Sindicaliștii amenință cu ”blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate”.
Deputaţii din comisia de muncă au votat, marți, aproape în unanimitate ca parlamentarii, aleşii locali, magistrații şi aviatorii să nu mai primească o pensie, alta decât cea bazată pe principiul contributivității.
Parlamentarii au anulat, prin votul de marți, şi indemnizaţiile de merit pentru artiști şi sportivi. Însă, decizia lor trebuie aprobată de plenul Camerei.
De asemenea, vor rămâne fără pensii speciale cei care fac parte din personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.
În schimb, rămân în vigoare pensiile speciale ale militarilor, ale polițiștilor și ale celor din Administrația Penitenciarelor.
Motivele expuse de inițiatorii proiectului
”Anomaliile generate de existenţa pensiilor de serviciu sunt de ordin social şi financiar şi influenţează negativ societatea românească. Astfel, în rândul majorităţii populaţiei există un sentiment de dezaprobare nemulţumire şi frustrare faţă de acest sistem de pensii de serviciu. (...) Un alt aspect negativ ce generează frustrare este şi cuantumul acestor pensii de serviciu. Astfel, în timp ce 5 milioane de pensionari a căror pensie a fost calculată pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie în rândul personalului ce beneficiază de pensie de serviciu este chiar revoltător: peste 17.000 RON pensia medie pentru procurori şi judecători, peste 10.000 RON pensia medie în rândul personalului aeronautic civil navigant, peste 5.000 RON pensia medie în rândul diplomaţilor şi personalului consular”, arată iniţiatorii în expunerea de motive.
Potrivit documentului, conform unei cercetări sociologice din perioada 27 noiembrie-5 decembrie 2018, peste 80% din populaţia României solicită eliminarea pensiilor de serviciu cunoscute ca pensii speciale.
Iniţiatorii mai spus că, anual, statul român cheltuie un miliard de euro pentru plata acestor pensii de serviciu, fiind 200.000 de astfel de pensionari.
Proiectul de lege a fost respins de Senat, în 19.06.2019.
Comisia de muncă a adoptat, marţi, în unanimitate, propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor.
Pe acelasi subiect: