Dragu, despre pensiile speciale ale parlamentarilor: Nu au fost luate in considerare la constructia bugetului, discutam dupa ce va fi publicata legea
Intr-o Romanie saracita si plina de lipsuri, parlamentarii nostri si-au asigurat fara jena batranetile si si-au votat pensii speciale. Si-au acordat intre 2000 - 6000 lei lunar, la pensie, in functie de numarul mandatelor petrecute ca senatori sau deputati. Sefii lor sunt insa si mai castigati. Un ales cu vechime si cu functii de conducere poate castiga peste 11.000 de lei. Liberalii au fost singurii care s-au impotrivit acestor privilegii.
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a afirmat miercuri ca la momentul constructiei bugetului de stat pentru anul viitor pensiile speciale pentru parlamentari nu au fost luate in calcul, aratand ca bugetul se construieste pe baza actelor normative in vigoare.
"Pensiile speciale nu erau votate si ca atare nu au fost (luate in calcul - n.r.) la acel moment, dar discutam cand legea va fi publicata. Ea trebuie considerata. Sa vedem forma in care va fi publicata", a spus Dragu.
Ea a precizat ca acest proiect de lege era cunoscut, dar a subliniat ca "bugetul se construieste pe baza actelor normative in vigoare".
Cu aplauze si urale, parlamentarii au adoptat cu amendamente o cerere de reexaminare a legii pensiilor speciale a presedintelui Klaus Iohannis. In document, seful statului le ceruse asta-vara sa renunte la aceste privilegii. Parlamentarii nu au fost de acord.
Unul dintre initiatorii proiectului, social-democratul Anghel Stanciu, este de 23 de ani in Parlament si anul viitor ar vrea sa se retraga. Pe langa pensia de profesor, deputatul a votat sa mai primeasca inca 6.300 de lei. Stanciu spune insa ca, atunci cand a scris legea, nu a facut-o pentru el, ci pentru a "investi in viitor": "Nu se poate face resetarea fortei politice, asa cum cere strada, cu un parlament de doi lei".
Iar un deputat sau un senator fara functie va castiga pe langa pensie aproximativ 2.100 de lei dupa patru ani pe bancile Parlamentului. Alesii cu doua mandate se vor alege cu 4200 de lei, iar cei cu trei sau mai multe mandate aproximativ 6.300 de lei.
Cristiana Anghel, senator PC: "In momentul in care ai lucrat 3-4 mandate si vrei sa iesi la pensie, nu ai anii de lucru pentru ca aici nu se considera vechime si atunci trebuie sa ai ceva suplimentar."
Si mai mult vor primi alesii care au, macar o luna, functii de conducere. Cu o indemnizatie bruta de peste 15.000 de lei, si pensiile acestora se vor rotunji consistent. Asadar, presedintii celor doua camere sau deputatii care au avut functii de conducere vor incasa 4200 de lei peste pensie dupa numai patru ani in fotoliile legislativului. Un ales care timp de opt ani a fost mereu intr-un post de conducere poate ajunge la 8400 de lei.
Liberalii au fost singurii care s-au impotrivit proiectului si au iesit din sala.
In acest moment, sunt 700 de fosti senatori si deputati care ar beneficia de aceasta lege.