Chemati sa dea solutii pentru o lege fundamentala moderna, cei mai multi dintre romani nu mai vor conflicte intre Presedintie, Guvern si Parlament si vin cu solutii, una mai ingenioasa decat alta.

Un domn care se recomanda profesor universitar doctor a propus ca noua Constitutie sa prevada pedeapsa cu moartea, interzisa in prezent la noi. In viziunea sa, ar trebui executati violatorii de minori, de batrani sau de persoane cu dizabilitati. Risca pedeapsa capitala si cei gasiti care fura din fondurile europene sau din bugetul statului.

Acelasi cetatean doreste introducerea votului obligatoriu, la toate tipurile de scrutin national. Iar cine nu trece pe la urne, ar trebui amendat cu 100 de lei.

Alti cetateni vor ca noua Constitutie sa prevada si schimbarea Imnului national. "Desteapta-te romane!" ar trebui inlocuit cu "Pe-al nostru steag e scris unire", iar fanfara militara sa cante "Traiasca Regele" de Ziua Nationala. Nu putini sunt cei care vor ca Romania sa se intoarca la monarhia constitutionala, iar Ziua Nationala sa fie pe 10 Mai.

Nici Bucurestiul n-ar mai trebui sa fie Capitala tarii in viitoarea Constitutie, sustin cativa cetateni. Conducerea tarii si toate institutiile ar trebui sa se mute la Brasov, pentru ca orasul este protejat de masive muntoase. Si am putea colabora mai bine cu nemtii, datorita specificului germanic orasului.

Cu gandul la generatiile viitoare, un alt roman propune ca in noua lege fundamentala sa scrie negru pe alb ca suprafata minima impadurita in Romania sa fie de 35% din teritoriu. Iar ca exemplu este data Constitutia Buthan-ului.

Insa cele mai multe solicitari de modificare a Constitutiei vizeaza scena politica. Presedintele sa aiba un mandat de trei ani si un vicepresedinte, care sa pregateasca unirea "cu Basarabia si Bucovina". Bineinteles, cel care ar ocupa functia nu poate fi decat un bucovinean sau un basarabean, scrie acelasi domn.

In ceea ce priveste Parlamentul, alegatorii cer tragerea la raspundere a deputatilor si a senatorilor care nu respecta Constitutia. Nici vacantele prelungite nu sunt binevazute de romani, care spun ca n-ar fi rau ca parlamentarii sa lucreze 11 luni, ca orice angajat din tara. Si pentru ca sunt multi deputati si senatori care nu au mai parasit Parlamentul din '90, un votant vrea o Constitutie care sa limiteze mandatele alesilor la cel mult doua consecutive, "ca sa nu piarda contactul cu realitatea."

Toate aceste propuneri vor ajunge saptamana viitoare pe masa parlamentarilor.