Douasprezece partide si aliante politice au aruncat in lupta electorala 2.451 de aspiranti la un post de parlamentar. 1.691 dintre acestia se viseaza pentru patru ani in bancile de la Camera Deputatilor, iar 760 de candidati in fotoliile comode din Senatul Romaniei.

Descurajati probabil de faptul ca in 2008 niciun independent nu a intrat in Parlament, anul acesta numai 12 candidati fara sigla de partid s-au incumentat sa ceara votul oamenilor.

Pentru toti acesti candidati, tara a fost impartita in 452 de colegii uninominale: 315 in care vor fi alesi deputatii si 137 pentru Senat. Potrivit legii electorale, un colegiu de deputat trebuie sa aiba cel mult 70.000 de votanti, in timp ce unul pentru Senat nu mai mult de 160.000 de electori.

Colegiile uninominale - pentru Camera Deputatilor ori Senat - nu pot depasi granitele unui judet. Vom lua ca exemplu judetul Sibiu, unde sunt aproximat 375.000 de oameni cu drept de vot. Aici au fost trasate sase colegii in care se vor infrunta aspirantii la un post de deputat. Iar pentru Senat, au fost create trei colegii, prin alipirea a cate doua de deputat.

Si romanii din strainatate vor fi reprezentati in viitorul Parlament, pentru ei fiind organizate in toate colturile lumii patru colegii de deputat si doua de senator.

Castigatori vor fi declarati candidatii care strang cel putin 50% plus unu din voturile din colegiul sau. Asta cu conditia ca partidul din partea caruia candideaza sa treaca de pragul electoral de 5% la nivel national. Daca niciun candidat dintr-un colegiu nu obtine majoritatea voturilor, alocarea mandatelor se va face printr-o redistribuire matematica a mandatelor, care le faciliteaza accesul in Parlament celor clasati pe locurile doi si trei in detrimentul celor care au obtinut mai multe voturi.

476 de parlamentari vor fi alesi in total pentru Camera Deputatilor si Senat. Pentru scrutinul de duminica, Guvernul a alocat 199 de milioane de lei.

Pe stirileprotv.ro, in sectiunea alegeri.stirileprotv.ro, aflati dintr-o aplicatie colegiul de care apartineti. Trebuie doar sa introduceti numele strazii pe care aveti domiciuliul si gasiti sectia de votare unde sunteti asteptati duminica si lista candidatilor care se bat pentru votul dumneavoastra.