Biroul Permanent al Senatului se reuneste, miercuri dimineata, pentru inregistrarea demisiei lui Crin Antonescu, stabilirea interimatului la sefia Senatului si a programului pentru alegerea unui nou presedinte al acestui for legislativ. 

Biroul Permanent al Senatului va inregistra cererea lui Crin Antonescu de demisie de la sefia Senatului, care se va publica apoi in Monitorul Oficial. 

Pe perioada vacantei postului, Biroul permanent stabileste interimatul, cel mai probabil acesta urmand a fi preluat de catre vicepresedintele Cristian Dumitrescu (PSD), care a si prezidat ultima sedinta de plenului. 

Conducerea Senatului stabileste miercuri si programul alegerii unui nou presedinte al Senatului. Potrivit unor surse parlamentare,acesta va fi ales, in plen, luni. 

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca demisia lui Crin Antonescu de la sefia Senatului nu a aparut inca in Monitorul Oficial, iar decizia Parlamentului este semnata de un vicepresedinte, ceea ce "poate fi un motiv de respingere" la Curtea Constitutionala.  Seful statului a tinut sa precizeze ca "Antonescu este presedintele Senatului, pana la aparitia deciziei in Monitorul Oficial".

"Dragi colegi, eu demisionez din functia de presedinte al Senatului", a anuntat Crin Antonescu marti, in plenul Parlamentului.

Anterior acestui mesaj, presedintele PNL a spus in plen ca are o propunere pentru premierul Victor Ponta: "Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastra vedeti in prezenta mea in fruntea Senatului semnul ca USL mai exista. Va spun eu, USL nu mai exista. Aveti curaj, ca sa ne convingem amandoi, sa demisionam amandoi din functiile pe care le-am obtinut la USL? Suntem aici, in plenul Parlamentului, e toata lumea, aveti consilierii, presa. Eu demisionez frumos din presedintia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastra, din functia de premier, pe care v-a dat-o USL", a anuntat Antonescu in plenul reunit.

Antonescu a continuat: "Nu stiu raspunsul. Nu facem asta, nu aveti acest curaj. Dintr-un simplu motiv, nu din cauza ca trebuie sa treceti pe la Cotroceni, ca ati mai trecut, nu-i vorba, ci pentru ca, imi pare rau sa spun, dar e adevarat: Eu daca nu mai sunt presedintele Senatului, sunt acelasi, ba am chiar mainile mai libere. Dumneavoastra, daca nu mai sunteti prim-ministru, nu mai sunteti nimic"

In urma acestui anunt, parlamentarii liberali au scandat repetat "Demisia", la adresa premierului Victor Ponta. 

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a comentat scurt demisia liderului PNL, Crin Antonescu, de la conducerea Senatului, spunand : "S-a sinucis !".

Dupa anuntul demisiei din functia de presedinte al Senatului, Crin Antonescu a parasit prezidiul si a ocupat un loc in sala de plen.

USL inca exista sub diverse forme in forma parlamentara, lucru demonstrat ca presedintii Senatului si ai Camerei Deputatilor au fost alesi prin USL, si nu se poate sta in aceasta pozitie spunand ca nu mai exista USL, a afirmat premierul Ponta, dupa care Antonescu a demisionat imediat de la Senat. 

Numele lui Tariceanu si Chelaru, vehiculate pentru functia de presedinte al Senatului

Numele lui Calin Popescu Tariceanu si Ioan Chelaru sunt vehiculate pentru functia de presedinte al Senatului, o alta varianta vehiculata fiind cea privind respectarea acordului initial cu PC, in care postul revenea conservatorilor. 

In timp ce in sala de plen se desfasura, marti, votul pentru noua formula de Guvern, Tariceanu a fost prezent pentru un sfert de ora in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, unde se aflau mai multi lideri PSD.  Intrebat la iesire daca ar accepta postul de presedinte al Senatului, Tariceanu a refuzat orice comentariu. 

Surse social-democrate au declarat, pentru Mediafax, ca PSD ar putea decide sa aloce functia de presedinte al Senatului lui Calin Popescu Tariceanu, dar decizia este una politica si va fi luata in cadrul partidului. Voci din PSD sustin pe de alta parte ca functia sa revina partidului. 

Surse parlamentare sustin ca cel mai probabil luni va fi convocat Biroul Permanent al Senatului pentru a se demara procedurile pentru desemnarea noului presedinte al acestei Camere.